BEELDENTUINEN

Beelden aan de Vecht

In een sprookjesachtige ommuurde tuin langs de Vecht houdt May Hobein haar jaarlijkse zomertentoonstelling Beelden aan de Vecht. De tuin zelf heeft prachtige beplanting en Hobein schuift en manoeuvreert net zo lang met de beelden tot de ultieme plek is gevonden. De tuin is een lust voor het oog en ook tuinanalfabeten zullen de kleuren, geuren en waterpartijen kunnen waarderen. Er staan zo'n tweehonderd beelden van een dertigtal kunstenaars, zowel figuratief als abstract, maar bijna altijd speels van vorm, van kleur en qua onderwerp. Het woonhuis bij de tuin was ooit een fabriek in stalen veren, waarvan in- en exterieur verbouwd zijn tot woonhuis, galerie en tuin. Vanaf het dak van het huis kijkend, krijgt de bezoeker een totaaloverzicht op de tuin.

Beelden aan de Vecht May Hobijn, Straatweg 31, Maarssen. Open: half mei t/m half aug, vr t/m zo 12-17u. Groepen van min 10 pers op afspraak. Entree €5. Inl 0346-560518. www.st-ives.net/a/beelden-aan-de-vecht

Bell'Arte

In twee Limburgse kasteeltuinen, die van château Neercanne (Maastricht) en château St. Gerlach (Valkenburg), wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Eddy Roos, Rini Dado, Xander Spronken, Evert van Hemert het zijn enkele van de vele exposerende beeldhouwers wier werk de afgelopen jaren gretig aftrek vond bij kunstliefhebbers. Wie kleiner werk van deze beeldhouwers wil zien, kan terecht in de galerie.

Bell'Arte, Jekerweg 51,Maastricht, 043-3211702. Open van di t/m za, van 11-17u of op afspraak. Rondleiding in de kasteeltuinen eveneens op afspraak.

Beeldentuin Dehullu

Deze tuin in Gees behoort tot de grootste beeldenparken in Nederland. De `tuin' beslaat een oppervlakte van maar liefst zeven hectare in een verder vlak Drents akkerlandschap. De tuin is met zorg ontworpen door de eigenaar, met de cirkelvorm als een zich herhalend basispatroon: grote en kleine vijvers, boompartijen en cirkelvormige hagen. De beplanting wordt elk jaar veranderd, verbeterd of aangepast, maar grassen en hosta's voeren de boventoon. Onder de exposerende kunstenaars zijn Evert den Hartog (bronzen poema), Hetty Heyster (rode bronzen buffel), Peter Hiemstra (keramiek tafelschap). Van de Israelische Benzi Mazliah staat er een engel van betonmortel. Klein werk van de exposanten is te vinden in de de grote binnengalerie.

T/m 29 sept. Wo t/m zo 13-17u. Groepen (v.a. 30 pers) op afspraak. Entree €4. Tot 10 jaar €3. Seizoenkaart € 10. Cat €4,50. Electroscooters beschikbaar. Inl 0524-58241 of www.dehullu-gees.nl

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk, is het goed toeven. Geen wonder dat galeriehouder Jaap Nijstad tien jaar geleden juist híer een beeldentuin liet aanleggen. Sindsdien heeft galerie De Amsteltuin een goede reputatie weten op te bouwen. Caius Spronken en Francesca Zijlstra het zijn slechts enkele van de vele bekende en minder bekende beeldhouwers die door Nijstad voor het voetlicht worden gebracht. Naast een gevarieerde groepsexpositie toont De Amsteltuin deze zomer ook werk van granietspecialist Joost Barbiers.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Open di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.

Groeneveld

Beeldenpark Groeneveld, aan de rand van Almelo, staat op naam van de Tibetaans boeddhiste Marie-Louise Kersbergen. Die levensfilosofie is terug te vinden in de architectuur van de tuin, die 3 ha beslaat. De `mandala' van rozen die Kersbergen ruim tien jaar geleden liet aanleggen, moet leiden tot inwendige beschouwing bij de bezoeker. Ook veel beeldhouwwerken zijn contemplatief, met hier en daar een humoristische noot. Tot 1 okt kan onder meer werk van Jürgen Ebert, Annetje van Verseveld en Karel Gomes worden bezichtigd.

Galerie & Skulpturenpark Groeneveld, Groeneveldseweg 8, Almelo, 0546-818111. Open van wo t/m za en elke eerste zo van de maand, van 13-17u.

Maya Wildevuur

Op het prachtige landgoed Hiemstrastate, nabij het Drentse plaatsje Hooghalen, openden Philip Wildevuur en Pascalle Verhees in 1984 een galerie-annex-beelden tuin voor figuratieve kunst. In de maanden juli en augustus vormt hun uitgestrekte achtertuin het decor voor de jaarlijkse expositie `Beelden van formaat'. Deze zomer kunnen onder meer werken van de kunstenaars Renee van Leusden, Marianne Houtkamp en Marinus Klap worden bezichtigd. Het terras van de aanpalende theeschenkerij `Carpe Diem' biedt een mooi uitzicht over de omvangrijke collectie.

Galerie Maya Wildevuur, Hiemstrastate, Zwiggelterweg 4, Hooghalen, 0593-592411. Open vr, za, zo van 12-18u.

Sous-Terre

Connaisseurs spreken meesmuilend van `pretpark' als de naam Sous-Terre valt. Bij advertenties van het Brabantse beeldenpark wordt dan ook steevast een plattegrond afgedrukt, als betrof het de nabijgelegen Efteling. Maar wie het pr-beleid van Sous-Terre voor lief neemt, en bereid is het kaf van het koren te scheiden, komt niet bedrogen uit. Met meer dan duizend beelden, verspreid over 15.000 vierkante meter, is Sous-Terre een van de grootste beeldenparken van Nederland. Deze zomer is in Lithoijen werk te zien van zo'n zeventig bekende en minder bekende beeldhouwers. Een omweg waard.

Galerie Sous-Terre, Batterijstraat 23a, Lithoijen, 0412-482159. Open za en zo van 13-17u. Ma t/m vr op afspraak.