Beatrix-euro met een Duits randje

Koningin Beatrix en de Duitse tekst Einigkeit und Recht und Freiheit op één munststuk. Peter van Es uit het Zeelandse Vrouwenpolder, die deze Nederlands-Duitse 2-euromunt in zijn portemonnee aantrof, dacht meteen al dat iemand met het geldstuk geknoeid had.

Op de hele rand van de munt staan sterren, terwijl de randen van Nederlandse euromuntstukken maar half gevuld zijn met sterren. Het ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor de Nederlandse munten, gaat uit van een fabricagefout. De Nederlandse Munt, die het geld fabriceert, neemt echter aan dat iemand de zilverkleurige buitenrand met geweld verwisseld heeft. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven. De Munt baseert zijn standpunt op de beschadigingen van het Nederlands-Duitse geldstuk. ,,Een vandaal'' zou met geweld een combinatie hebben gemaakt van de Duitse buitenrand (met de Duitse tekst) en de Nederlandse bronskleurige binnenmunt (met koningin Beatrix). ,,Maar we zouden de munt moeten zien om dat zeker te weten'', zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Financiën gaat ervan uit dat de muntdelen bij de fabricage al door elkaar zijn gehaald. Wegens gebrek aan capaciteit werden niet alle Nederlandse euro's in de Nederlandse Munt geslagen. Een deel van de productie werd uitbesteed aan Britse geldfabrieken. Die fabrieken maakten ook euro's voor andere landen.

Foutief geslagen munten zijn gewoon een wettig betaalmiddel, volgens Financiën. Munten die door een particulier zijn veranderd niet.