Aon verdacht van geknoei boekhouding

Het Amerikaanse Aon, de op een na grootste verzekeringsmakelaar ter wereld, wordt door de Amerikaanse beurswaakhond verdacht van geknoei met zijn boekhouding. De koers van Aon kelderde gisteren in New York met 30 procent.

Daarmee staat na de energiesector (Enron), de telecomwereld (Worldcom) en de internetsector (AOL Time Warner) nu voor het eerst ook een grote speler uit de financiële wereld in de beklaagdenbank.

Aon, dat zijn hoofdkwartier in Chicago heeft en momenteel 53.000 werknemers telt, is in de jaren negentig door tal van overnames uitgegroeid van een kleine verzekeraar in het midden-westen van de Verenigde Staten tot een wereldspeler van formaat. Maar Aon heeft moeite met de integratie van al zijn activiteiten. In november 2000 kondigde het een reorganisatie aan en het schrappen van duizenden banen. Gisteren zei Aon dat het nog steeds met integratieproblemen kampt.

De Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC), verdenkt Aon ervan dat het, net als Enron destijds deed, omvangrijke activiteiten buiten de boekhouding heeft gehouden en bovendien een extra verlies over de afgelopen jaren pas nu heeft gemeld. Daarmee zou de geloofwaardigheid van de resultaten over de afgelopen jaren in het geding zijn. De SEC heeft op tal van punten de boekhouding van Aon gekritiseerd en opheldering geëist. De accountant van Aon is Ernst & Young.

Aon meldde gisteren dat het in het tweede kwartaal break-even heeft gedraaid na een winst van 11 dollarcent per aandeel in het tweede kwartaal van het vorige jaar. Het aandeel Aon is dit jaar met 55 procent meer dan gehalveerd.