Afvalwater gelekt bij chemieconcern

Chemieconcern DSM heeft op 9 juli 100.000 liter procesafvalwater gelekt in een bouwput, dat op de bodem is terechtgekomen.

Dit gebeurde op een industriecomplex in Geleen. Het afvalwater bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen. Dit zou gebeurd moeten zijn bij renovatiewerkzaamheden. Dit staat onder de ,,ongewone voorvallen'' op de website van Chemelot, een service- en beheerorganisatie van DSM. Ook meldt het concern dat ,,bodemverontreiniging niet is uit te sluiten.'' Volgens DSM is er bodemonderzoek naar mogelijke verontreiniging ingesteld. ,,Zo nodig vindt samering plaats'', meldt DSM. Koolwaterstoffen worden gebruikt bij de productie van zogenaamde fijnchemicaliën voor de voedings- en genotmiddelenindustrie.

DSM heeft al eerder te maken gehad met verontreinigd afval. Zo kwam het concern in 1991 in opspraak door de opslag van 5,5 miljoen ton verontreinigd afval in een mijnsteenberg in Geleen. Chemelot is de naam van een groot industriecomplex rondom het kruispunt van de A2 en de A67 in Geleen. Ook de haven van Stein behoort bij dit industriecomplex. Ook is Chemelot een service-organisatie die diensten levert aan bedrijven die zijn gevestigd op het Chemelot-complex. Bovendien verzorgt Chemelot het beheer van het industriecomplex in Geleen en diverse kantoorgebouwen in Heerlen, Sittard, Geleen en Urmond.

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mileu (VROM) was niet bereikbaar voor commentaar.