ABN Amro houdt vast aan prognose

ABN Amro is sceptisch over de vooruitzichten op economisch herstel. Toch houdt Nederlands grootste bank vast aan de eerder uitgesproken prognose dat de winst over 2002 gelijk zal zijn aan die van vorig jaar.

Dat zei bestuursvoorzitter Rijkman Groenink vanmorgen in een toelichting op de halfjaarresulaten. Het concern zag de nettowinst in de eerste zes maanden afnemen met bijna 60 procent tot 931 miljoen euro.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers positief op de cijfers. Vooral het feit dat de bank haar verwachtingen van begin dit jaar handhaaft, viel in goede aarde. Het aandeel was vanmorgen een van de grootste stijgers in de AEX-index.

De daling van de nettowinst was mede het gevolg van een toename van het voorzieningenniveau met 87,1 procent tot 973 miljoen euro. Volgens Groenink is de voorzieningenpot voor slechte leningen zo'n 300 miljoen euro hoger uitgevallen dan verwacht als gevolg van de boekhoudaffaires in de Verenigde Staten, waardoor bedrijven in betalingsproblemen zijn terechtgekomen. Groenink onthulde daarbij dat een aantal affaires nog ,,niet eens de pers heeft gehaald''. Hij zei ,,buitengewoon pissed off te zijn'', dat door deze affaires tal van partijen, van aandeelhouders tot banken, enorme verliezen hebben moeten incasseren.

De bank verwacht dat er niet nog meer grote fraudeschandalen naar buiten komen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft genoteerde bedrijven in de VS verplicht voor 14 augustus een document te tekenen, waarin zij garanderen dat de gepresenteerde cijfers echt kloppen. ,,Alle boeken zijn inmiddels nagekeken'', concludeerde Groenink. ,,Hopelijk keert de rust ook weer terug op de financiële markten.''

Het bedrijfsresultaat van Nederlands grootste bank steeg in de eerste helft van dit jaar met 6,9 procent naar 2,74 miljard euro. Het waren vooral de retailactiviteiten die relatief goed presteerden. ABN Amro heeft daarbij inmiddels drie thuismarkten, Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten. De zogeheten divisie consumer & commercial clients zag de nettowinst met 13,7 procent groeien tot ruim 1 miljard euro. De reorganisatie van het Nederlandse kantorennet verloopt inmiddels voorspoedig. Het bedrijfsresultaat nam toe met 72 procent, een groei die te danken was aan de sterk gestegen rentebaten.

,,Met de spreiding van onze activiteiten hebben wij een behoorlijk stevige basis'', zei Groenink. De echte investeringsbanken zijn veel meer getroffen door de economische tegenwind, volgens de bestuursvoorzitter.