Aanslagen bij inauguratie president van Colombia

De beëdiging van de nieuwe president van Colombia, Álvaro Uribe Vélez, is gisteren gepaard gegaan met een reeks aanslagen. Enkele minuten voordat de politicus de eed aflegde, vonden er bij het parlementsgebouw drie explosies plaats. Zeker dertien mensen werden gedood, ruim dertig Colombianen raakten gewond.

Hoewel Bogotá door de aanwezigheid van meer dan twintigduizend soldaten en politieagenten was veranderd in een vesting, konden, zo vermoedt de politie, rebellen van de FARC enkele granaten afschieten. De granaten zouden gemaakt zijn van gascylinders gevuld met dynamiet. Uribe is wegens zijn belofte hard op te treden tegen de rebellen en andere gewelddadige organisaties, door de FARC uitgeroepen tot vijand nummer één. De nieuwe president was tijdens zijn verkiezingscampagne meermalen doelwit van aanslagen.

Gistermiddag ontploften ook in het oosten van Bogotá twee zelfgemaakte raketten. Deze aanslagen veroorzaakten slechts materiële schade. In andere delen van het land namen de rebellen mensen in gijzeling en sloten in hele gebieden de stroom af.

Uribe herhaalde in zijn inaugurele rede, die halverwege werd onderbroken wegens de aanslagen, zijn verkiezingsbelofte de guerrilla te bestrijden. De burgeroorlog in Colombia duurt al bijna veertig jaar, en kost jaarlijks het leven aan zeker 3.500 mensen. ,,De wereld moet begrijpen dat dit conflict onconventionele, transparante en vindingrijke oplossingen nodig heeft.''

De nieuwe president doelde hiermee op zijn plan om het leger uit te breiden en een miljoen Colombianen in te schakelen bij het vergaren van informatie over de rebellen. ,,Het zal onmogelijk zijn in vier jaar alles te veranderen, maar wij [de regering] zullen alles proberen. Ik ben het verplicht aan de 80 procent van de Colombianen die jong zijn, opdat zij een toekomst zullen hebben'', zei president Uribe.

In Colombia wordt gehoopt dat Uribe daadwerkelijk een einde kan maken aan het geweld. Zijn voorganger, Andres Pastrana, probeerde drie jaar lang, zonder succes, vredesonderhandelingen met de rebellen te beginnen. Hij gaf de rebellen een gedemilitariseerd gebied zo groot als Zwitserland, wat zij vervolgens gebruikten om hun troepen te versterken en coca te telen. In februari werden de gesprekken tussen de regering en de FARC uiteindelijk afgebroken. Veel Colombianen geloven nu dat een harde aanpak de enige oplossing voor het conflict is.

Uribe kan bij zijn strijd tegen de guerrillabeweging in ieder geval rekenen op steun van de Verenigde Staten. Vrijdag ondertekende de Amerikaanse president, George Bush, een wet die uitbreiding van de financiële en militaire hulp aan Colombia mogelijk maakt.

De VS doneren jaarlijks 1,3 miljard dollar aan Colombia voor de strijd tegen drugs. Het geld mag nu ook in de strijd tegen terrorisme worden gebruikt.

achtergrond: pagina 4