Aanklacht topman Imclone

Samuel Waksal, oprichter en oud-topman van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Imclone, is gisteren aangeklaagd wegens het handelen met voorkennis, bankfraude, meineed en verstoring van de rechtsgang. Dit maakte de officier van justitie in Manhattan gisteren bekend.

Waksal werd in juni gearresteerd, nadat hij zijn familie zou hebben geadviseerd de aandelen in zijn bedrijf te verkopen. Hij wist toen al dat de Food & Drug Administration van plan was te weigeren een geneesmiddel van Imclone tegen kanker goed te keuren. Dat bericht zorgde vervolgens voor een daling van 60 procent van de beurskoers van Imclone.

In deze affaire loopt ook een onderzoek naar de bekende zakenvrouw Martha Stewart, een vriendin van Waksal. Volgens de laatste berichten in de Amerikaanse pers zou een handelaar van Merrill Lynch haar kort voor de koersval hebben gebeld.