Wie is waar

Alle nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven ten spijt, één `instituut' is hetzelfde gebleven: de secretaresse. Tenminste, dat vindt Miranda van Mondfrans (34), de nieuwe adjunct-directeur van Van den Berg en partners, het grootste wervings- en selectiebureau voor secretaresses in Nederland. ,,Bedrijven in de nieuwe economie kiezen er wel eens voor geen secretaresses meer in dienst te nemen, maar de meeste komen daar toch van terug'', zegt Van Mondfrans. Ook de mode om de functie uit te breiden tot `personal assistant' is volgens haar niet blijvend. ,,De vraag naar de ouderwetse secretaresse, die de post opent en de telefoontjes pleegt, blijft bestaan.'' Van Mondfrans werkte zelf ook als secretaresse en geeft nu mede leiding aan een bedrijf dat jaarlijks achthonderd secretaresses plaatst. Pim Fortuyn was vijf jaar lang, tot zijn dood in mei, president-commissaris van het bedrijf.

John Joosten (43) wordt op 1 september `country manager' Nederland van internetprovider Tiscali. Het Italiaanse bedrijf noemt zichzelf ,,een van de grootste providers in Nederland'' maar hoeveel abonnees er zijn weet Joosten nog niet. Over de malaise in de IT-sector zegt hij: ,,Het is bij een aantal bedrijven misgegaan met de financiering. Niet bij Tiscali. Wat ik er tot nu toe van heb gezien, ziet er gezond uit.'' Joosten heeft een vijfpuntenplan voor Tiscali in Nederland, maar de inhoud is nog geheim. Joosten volgde een opleiding aan het Instituut voor Bedrijfskunde Nijenrode en deed ervaring op bij Vodafone (Libertel), Palet Kabelcom, Casema Plus en Kabeltelevisie Amsterdam. Met ruim 14 miljoen bezoekers op zijn websites is Tiscali het leidende internetbedrijf van Europa.

Na twintig jaar Landbouwuniversiteit Wageningen had de 50-jarige Tini Colijn-Hooymans behoefte aan wat frisse lucht. Die heeft ze gevonden bij onderzoeksinstelling TNO, waar ze per 1 oktober deel gaat uitmaken van de raad van bestuur. De plantkundige Colijn volgt ir. Folstar op, die directeur is geworden van Genomics. ,,Ik zie dit als een promotie'', zegt Colijn. Gaat TNO er door haar inbreng geheel anders uitzien? Daar heeft ze nog niet over nagedacht. ,,Eerst maar eens aan de slag''. Colijn vervulde de afgelopen jaren naast haar onderzoekswerk tal van nevenfuncties. Zo was ze lid van een commissie van het ministerie van Landbouw in het kader van de Stimuleringsregeling `innovatie markt en concurrentiekracht'.

Jan van der Oord is in dienst getreden bij A.T. Kearney, een van 's werelds grootste managementadviesbureaus, dat in 2001 een omzet had van ruim één miljard dollar. Van der Oord (41) wordt `principal' bij zijn nieuwe werkgever, de op een na hoogste functie in het bedrijf. Hij zal zich vanuit zijn standplaats Amsterdam bezighouden met organisatieontwikkeling en herstructurering, vooral gericht op kostenbeheersing en -reductie en verbetering van de bedrijfsoperatie, zoals productie, logistiek, IT en inkoop.

Van der Oord is momenteel nog bezig met de herstructurering van het telecombedrijf in Slovenië. Vanuit Ljubljana zegt hij: ,,Het zijn geen leuke dingen die er nu in het bedrijfsleven gebeuren, de nadruk ligt op beheersing van de kosten. Maar uiteindelijk mag het niet alleen om cijfers gaan, we praten ook over mensen.''

De adviesbureaus hadden vorig jaar zelf te kampen met de wereldwijde teruggang van de economie. Bedrijven dachten dat ze het zonder adviseurs konden doen. Van der Oord: ,,Maar daar vergisten ze zich in. Veel ondernemingen zagen in dat ze ons juist nu nodig hebben om door de zware tijden heen te komen.''