Verdachte in Icegate tegen uitlevering VS

De Oezbeek die in Italië werd aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht uitslagen bij de Winterspelen in Salt Lake City te hebben gemanipuleerd, verzet zich tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

De advocaat van Alimzhan Tokhtakhounov heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Tijdens de Olympische Spelen, in februari in Salt Lake City, zou het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne bij het paarrijden op het Russische paar Sicharoelidze/Bereznaja hebben gestemd, in ruil voor een Russische stem op het Franse paar Peizerat/Anissina (geboren in Rusland) bij het ijsdansen. Tokhtakhounov zou de stemmenruil hebben bewerkstelligd.

De Oezbeek werd vorige week in Italië gearresteerd, op verzoek van de autoriteiten in de VS. Tijdens de Winterspelen zou hij een aantal verdachte telefoontjes hebben gevoerd, die door de Amerikanen werden afgeluisterd. Italië is bereid om Tokhtakhounov uit te leveren. de Oezbeek zou banden hebben met de Russische maffia.

,,Op het verzoek om uitgeleverd te worden zei hij `nee', verklaarde zijn advocaat gisteren nadat zijn cliënt in Venetië voor het eerst door een rechter was gehoord. De weigering van Tokhtakhounov om op vrijwillige basis aan de VS te worden uitgeleverd, betekent dat de uitleveringsprocedure wel tot in november kan duren.

Advocaat Luca Saldarelli heeft de rechter gisteren gevraagd om de Oezbeek onder huisarrest te plaatsen. Nu wordt de 53-jarige Tokhtakhounov nog vastgehouden in een gevangenis in Venetië. Naar verwachting zal binnen vijf dagen een beslissing over dat verzoek worden genomen. ,,Hij zei dat hij nergens schuldig aan is'', aldus Saldarelli.

De hoorzitting in Venetië was er volgens de Italiaanse onderzoeksrechter Giannicolo Rodighiero op gericht de identiteit van Tokhtakhounov vast te stellen en om erachter te komen of hij uitgeleverd wil worden. Er is niet inhoudelijk over de zaak gesproken, ,,omdat het niet onze zaak is om vast te stellen of hij al dan niet schuldig is'', zei Rodighiero.

Tokhtakhounov is tot nu toe de enige arrestant in de affaire die als `Skategate' en `Icegate' door het leven gaat. Maar het onderzoek van de Amerikaanse federale politie, de FBI, richt zich ook op de voormalige voorzitter van de Franse schaatsbond, Didier Gailhaguet. Volgens de FBI is de Fransman de sleutelfiguur in het schandaal. Het FBI-kantoor in New York maakte maandag bekend dat het bureau een verzoek heeft ingediend om jurylid Le Gougne te horen.