Verbod Batasuna en Unité Radicale

De Spaanse regering heeft gisteren stappen ondernomen om Batasuna, de politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, te verbieden.

De maatregel komt na een bloedige aanslag zondag in de badplaats Santa Pola, waarbij een man en een zesjarig meisje werden gedood. De Spaanse politie vermoedt dat ETA achter deze aanslag zit. Het feit dat Batasuna de aanslag tot dusver ,,niet heeft veroordeeld, en geen medeleven heeft betuigd'' is volgens regeringswoordvoerder Mariano Rajoy het bewijs dat de politieke partij en ETA ,,één en dezelfde'' zijn.

Batasuna noemde de aanslag met de autobom ,,pijnlijk'', maar zei dat de Spaanse regering medeverantwoordelijk is: ,,Deze doden zouden en konden voorkomen zijn als we met zijn allen een al twee eeuwen durend conflict bespreekbaar zouden maken'', aldus Batasuna's leider Aranaldo Otegi.

Minister Ángel Acebes van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat een legale politieke partij een aanslag ,,goedkeurt'' als zij deze niet veroordeelt. Het Spaanse parlement nam eind mei een wet aan die het mogelijk maakt partijen te verbieden die terrorisme, racisme of vreemdelingenhaat propageren of ondersteunen.

Duizenden Spanjaarden demonstreerden gisteravond in Santa Pola. Voor de kazerne waar zondag de autobom ontplofte, hielden zij een minuut stil. Premier José María Aznar onderbrak zijn vakantie om de begrafenis van de twee slachtoffers en de demonstratie bij te wonen. Hij zei te hopen dat Batasuna ,,zo snel mogelijk'' illegaal wordt, en noemde de leiders van de partij ,,uitschot''. ,,Ik ben niet langer bereid slachtoffers te begraven terwijl de leiders van Batasuna, die net zo verantwoordelijk voor deze misdaden zijn als de ETA, vrij rondlopen'', aldus Aznar. (AP, Reuters)

Onze correspondent te Parijs meldt:

De Franse regering heeft gisteren de extreem-rechtse organisatie Unité Radicale verboden. Het besluit is een gevolg van de mislukte moordaanslag op president Jacques Chirac op 14 juli. Toen loste Maxime Brunerie, lid van de Unité Radicale, een schot in de richting van het Franse staatshoofd. Woordvoerders van de UR, die honderd leden en vijfhonderd sympathisanten zou tellen, hebben op internet en op televisie direct de oprichting van een ,,grotere, wettige'' beweging aangekondigd.

Het verbod van de Unité Radicale is in de vorm van een decreet uitgevaardigd door Nicolas Sarkozy, minister van Binnenlandse Zaken. Sarkozy baseert zijn besluit op een wet van 1936, die destijds al ten doel had extreem-rechtse en anti-parlementaire bewegingen te bestrijden. Groeperingen met een ,,militaire opzet'' en ,,particuliere milities'', alsmede bewegingen die aanzetten tot ,,discriminatie, haat of raciaal geweld'' kunnen volgens deze wet verboden worden. Volgens Sarkozy propageert Unité Radicale ,,een principiële vijandelijkheid tegenover iedere vorm van immigratie'' en is de ideologie van de groep gebaseerd op ,,verheerlijking van het blanke ras''.

Op internet liet de UR weten dat ,,de feniks zou profiteren van de augustuszon om zijn vleugels op te warmen voor een nieuwe vlucht''. Tegen persbureau AFP zei één van hen, Fabrice Robert: ,,Men kan een organisatie verbieden maar geen mensen en ideëen''. Ook commentatoren die blijk geven van hun afkeer van de UR wijzen op de nutteloosheid van het verbod.

De Union des Etudiants Juifs de France, de belangrijkste joodse studentenbond, heeft het verbod toegejuicht en aangedrongen op een verbod van de internetpagina van de UR. De extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen heeft het verbod ,,absurd'' genoemd en een maatregel van een ,,totalitaire democratie''.