Turks complex eerste op legionella-lijst

Het appartementencomplex Pem in de Turkse badplaats Marmaris is de eerste accommodatie die door de Europese legionellabestrijdingsorganisatie Ewgli op haar `zwarte lijst' op internet geplaatst is.

In mei en juni liepen twee Nederlandse gasten en een Engelse gast van de driesterrenaccommodatie de door de legionellabacterie veroorzaakte `veteranenziekte' op. Sinds 1 augustus staat de naam van het verblijf op de site van de European Working Group for Legionella Infections (Ewgli). Dit samenwerkingsverband van gezondheidsdiensten in Europa besloot eerder dit jaar de namen van verdachte vakantieverblijven te gaan publiceren. Dat gebeurde op aandringen van onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. De inspectie publiceert zelf sinds eind 2000 namen van verdachte hotels, campings en appartementen op de site van het ministerie (www.vws.nl).

Het gaat bij Ewgli om vakantieverblijven die in verband gebracht zijn met twee of meer gevallen van legionella. De identiteit van de accommodatie wordt onthuld als binnen enkele weken niet is aangetoond dat het waterleidingsysteem voldoende beveiligd is tegen de dodelijke bacterie. Bij Ewgli (www.ewgli.org) kwamen tot 1 augustus 255 meldingen binnen van Europeanen die legionella hebben opgelopen in een vakantieverblijf. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 211.

De koepel van reisorganisaties in Nederland (ANVR) en de Nederlandse touroperators hebben afgesproken dat accommodaties die als verdacht zijn aangemerkt, niet meer kunnen worden geboekt. In het geval van Pem blijkt dit via internet nog wel mogelijk. Nederlandse touroperators, waaronder Bel Air, zeggen sinds 2 juli geen nieuwe gasten te hebben ondergebracht bij Pem. Gasten die er in juli waren, zijn overgeplaatst.

Nu Ewgli de namen van verdachte accommodaties publiceert, zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog slechts een beperkte lijst publiceren. Het betreft de namen van verdachte accommodaties die Ewgli niet vermeldt. Ze liggen in landen rond de Middellandse Zee die niet tot de Europese Unie behoren, die niet meedoen aan het Ewgli-initiatief en onvoldoende beheersmaatregelen treffen.

In Nederland is van 1 januari tot 1 juli overigens een onverwacht hoog aantal binnenlandse ziektegevallen van legionella waargenomen. Er deden zich 52 nieuwe gevallen voor, zonder dat sprake was van een buitenlandse reis. Dat is tweemaal zo veel als de afgelopen drie jaar. De oorzaak is onbekend.

Een volledige lijst met Europese vakantieverblijven die in verband zijn gebracht met legionella, is te vinden op www.nrc.nl.