Truckers

In het artikel `Europees avontuur voor truckers voorbij' (NRC Handelsblad, 24 juli) wordt de indruk gewekt dat de echte Nederlandse vrachtwagenchauffeur aan het uitsterven is. Dit beeld verdient enige nuancering. Chauffeurs die voor Nederlandse bedrijven rijden zijn voor 80 procent actief binnen de landsgrenzen en voor iets meer dan 20 procent buiten Nederland (inclusief vervoer naar Antwerpen en het Ruhrgebied). Eind 2000 hebben wij een imago-onderzoek uitgevoerd naar de beeldvorming over het beroep vrachtwagenchauffeur. Ook uit dat onderzoek bleek dat de Nederlandse bevolking bij het beroep vrachtwagenchauffeur vooral denkt aan chauffeurs die actief zijn in het internationaal transport.

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat de huidige vrachtwagenchauffeurs vooral hun vrijheid, zelfstandigheid en de actieradius als positief in hun werk ervaren. Daar staan als negatieve kenmerken tegenover: de soms lange werkdagen, de files en stress.