Tilburg als vrijhaven

Tilburg gaat als tweede stad in Nederland onderdak bieden aan een in zijn eigen land bedreigde schrijver, dichter of journalist. Het gemeentebestuur heeft hiervoor 10.000 euro subsidie beschikbaar gesteld aan de Stichting Vrije Plaats Tilburg. De gemeente nodigt een schrijver die door censuur, terrorisme of vervolging wordt bedreigd, uit om een jaar in Tilburg te komen wonen en werken.

In overleg met de gast wordt gekeken of deze lezingen kan verzorgen en gastcolleges kan geven aan de Katholieke Universiteit Brabant. ,,Maar je kan er ook aan denken dat hij of zij een column schrijft in een regionaal dagblad'', aldus de initiatiefnemer Stichting Vrije Plaats Tilburg. De stichting stelt dat ,,de problematiek van vervolging van kunstenaars, schrijvers en journalisten steeds groter wordt''. Door ook in Tilburg een plek te bieden voor een bedreigde kunstenaar hopen ze dat hier meer aandacht komt.

Een woningbouwvereniging heeft inmiddels een huis beschikbaar gesteld. Verder hopen de organisatoren dat bedrijven en instellingen hun project willen sponsoren. De gemeentelijke subsidie is volgens een woordvoerder van de gemeente namelijk vooral bedoeld om `op te starten'. Tilburg wordt op 29 augustus officieel Vrijplaats. De stichting hoopt dan ook de naam van de kunstenaar bekend te maken. In Amsterdam worden sinds 1997 schrijvers en journalisten opgevangen op initiatief van het Rushdie Defence Committee. Ook Berlijn, Bordeaux en Straatsburg bieden onderdak aan bedreigde kunstenaars.