Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Raad van State, die de hoogste rechtsinstelling van Nederland, maar tegelijk ook een adviesorgaan voor de regering is. Verder de uitslag van een enquête over het kabinet-Balkenende. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over de schade die de Russische kerncentrale Majak in 1957 aan mens en natuur aanbracht. Vele duizenden mensen stierven als gevolg van stralingsziekten. Verder naar aanleiding van de VN-conferentie over duurzaamheid in Johannesburg (van 26 augustus tot 4 september) een aflevering over de flora, fauna van de Oeral. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor het dilemma van de Britten om met de Amerikanen mee te doen in de aanval op Irak. Zij willen graag vrienden met de Amerikanen blijven, maar voelen weinig voor zo'n oorlog. Ned.3, 22.28-22.53u.

DOCUMENTAIRES

Abenteuer Wissen - doku. Sinds vorig jaar probeert een team van ingenieurs, IT'ers, cartografen en bergbeklimmers de `berg der bergen', oftewel de Matterhorn, opnieuw in kaart te brengen. Afl.: Gipfelsturm am Matterhorn. ZDF, 22.15-22.45u.

Schmutzige Geschäfte - Kleinwaffen contra Entwicklung. Reportage over klein wapentuig – revolvers, machinegeweren en andere draagbare wapens – dat gezien wordt als het massavernietigingsmiddel van de 21ste eeuw. ZDF, 22.45-23.15u.

Keep the timbila playing. Reportage over een groep klassiek geschoolde Haagse musici die in 1999 naar Mozambique gingen om samen met de Afrikaanse componist Venancio Mbande (66) in timbila-orkesten te spelen. De timbila-muziek, – gespeeld op een Afrikaanse xylofoon (mbila) – heeft voor Afrikanen een sociale en politieke betekenis. Ned.1, 22.50-0.08u.

Bewogen leven: Gabriel's droom. Gabriel de Halleux was een van de mannen die in 1948 alles verkocht en zich in Patagonië vestigde. Hij kwam in de wildernis ten zuiden van Chili terecht en toen zijn companen het opgaven, zette Gabriel door. Met zijn vrouw, zus en oudste dochter bleef hij er tot zijn dood wonen. Canvas, 22.55-23.55u.

KUNST & MUZIEK

Ring der Nibelungen: Götterdämmerung II. Tweede deel van de opera van Richard Wagner onder leiding van James Levine met solisten. ZDF, 0.30-1.45u.

Het uur van de wolf: Fassbinder und seine Frauen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.57-21.30u.

FILM

. Once Upon a Time... When We Were Colored (Tim Reid, 1996, VS). Respectabele verfilming van roman van Clifton Taulbert vertelt, vanuit het perspectief van een jongen, over het leven in een zwarte gemeenschap in de Mississippi-delta tussen de veertiger jaren en de vroege jaren zestig. RTL4, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Young Frankenstein (Mel Brooks, 1974, VS). Succesvolle parodie van anarchistische geinponem Brooks op Frankenstein-genre. Met Gene Wilder en Marty Feldman. RTL5, 20.30-22.30u., zw, met reclame.

Lock up (John Flynn, 1989, VS). Louter uit clichés opgetrokken, onpersoonlijke gevangenisfilm laat Sylvester Stallone een fikse straf uitzitten. Hij pleegde zijn gewelddaad uiteraard uit medemenselijkheid. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Afterglow (Alan Rudolph, 1997, VS). Een als `comedy of tears'' geafficheerde, geforceerde rituele dans van overspel en verleiding, jaloezie en onbegrepen emoties voor Nick Nolte, Julie Christie, Lara Flynn Boyle en Johnny Lee Miller. Canvas, 21.00-22.55u., met reclame.

. The Fearless Vampire Killers (Roman Polanski, 1967, Eng.). Vermaarde satirische griezelkomedie waarin Polanski zelf de rol speelt van assistent van een maffe professor die op vampiers jaagt. Ook met Sharon Tate. V8, 22.20-0.05u., met reclame.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van dichter Jan Eijkelboom een gesprek met Maarten Elzinga over de roman van de Franse schrijver Patrick Modiano Kleine Bijou. In het tweede uur een gesprek met Abdelkader Banali over zijn boek De langverwachte. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende Letteren. Herhaling van een gesprek met de vertalers Pieta de Voogd en Willem van Toorn over de Italiaanse schrijver Cesare Pavese en een gesprek met Willem Kuipers die ruim 20 jaar als literair criticus aan de Volkskrant verbonden was. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.