Salade van gerookte makreel

In de tijd dat de aardappels koken, wordt de salade gemaakt. En zodra de salade klaar is, worden de aardappels afgegoten, onder de koude kraan gespoeld om snel iets af te koelen zodat de velletjes van de aardappels zonder de vingers te branden kunnen worden verwijderd. Snijd de aardappels in plakjes, leg ze dakpansgewijs op een platte serveerschaal en maal er met een zoutmolentje grof zeezout overheen.

De salade gaat als volgt. Snijd de makreelfilets overdwars in duimbrede repen. Door de druk van het mes vallen de repen makreel vanzelf uiteen in handzame grove stukken. Leg de stukken makreel op een ruime platte serveerschaal, zodat de stukjes vis niet opeengestapeld worden maar voldoende ruimte hebben om naast elkaar te liggen. Maal royaal zwarte peper over de makreel. Snijd de komkommer in dunne plakjes van circa 3 mm dik. Strooi de plakjes komkommer over en tussen de stukjes makreel; zorg dat de vis niet geheel wordt bedekt door komkommer. Bestrooi het geheel met de kruimels sjalot en de groene kruiden. Klop het citroensap en de olijfolie door de zure room en breng de verkregen dressing op smaak met wat zout en maal er nog wat peper over. Giet de dressing over de plakjes komkommer en de stukjes makreel. Serveer direct samen met de plakjes gekookte aardappel die inmiddels lauw zijn en heerlijk op smaak. (Koop geen voorgesneden plakjes aardappel in krimpfolie, want voor dat `gemak' worden nooit lekkere aardappels gebruikt.) Wie deze vissalade als lunchgerecht serveert, vervangt de aardappels door wat geroosterd Turks brood, ciabatta of stokbrood. Leg er in dat geval nog wat rucola omheen als garnering.

    • Florine Boucher