Opnieuw minder asielzoekers

In de afgelopen maand zijn minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan in juli vorig jaar. De daling is volgens registratie door de aanmeldcentra 44 procent. Het aantal binnengekomen alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) is nog sterker afgenomen, namelijk met ruim 63 procent.

Dat blijkt volgens een woordvoerder van Justitie uit de laatste maandcijfers van de Immigratie- en Naturalisatie dienst (IND).

In juli meldden zich 1323 asielzoekers in Nederland. In dezelfde maand vorig jaar waren dat er 2341. Onder de asielzoekers waren dit jaar 182 alleenstaande kinderen; vorig jaar nog 499.

De oorzaak van de daling, die al enige tijd aan de gang is, houdt volgens de woordvoerder van Justitie (waar de IND onder ressorteert) verband met het strengere asielbeleid in Nederland.,,De procedure is ook strenger geworden. De serieuze vluchtelingen hebben niets te vrezen, maar de economische vluchtelingen krijgen door de versnelde procedure een snellere afwijzing''. Volgens de woordvoerder weten de mensensmokkelorganisaties en de vluchtelingen zelf dat het terugkeerbeleid ,,veel stringenter'' is geworden en daarom durven ze het niet aan om naar Nederland te komen.

De vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsstatus worden dan ook niet meer opgevangen. ,,Ze moeten meteen het land weer uit en bovendien ook nog eens op hun eigen verantwoordelijkheid''. Volgens het ministerie van Justitie bestaat ongeveer tachtig procent van de asielzoekers uit vluchtelingen die, volgens de Nederlandse regels, geen verblijfsstatus horen te krijgen.

Ten opzichte van juni dit jaar is de daling van het aantal asielzoekers in juli ,,lichtelijk'' afgenomen. In juni dit jaar kwamen er nog 1342 asielzoekers binnen, negentien meer dan in de afgelopen maand.