Opnieuw afvallers in de markt voor UMTS

Na Telefónica en Sonera, hebben opnieuw twee Europese telecombedrijven hun plannen voor geavanceerde mobiele telefonie, ook wel aangeduid als `mobiel inernet' of UMTS, in de ijskast gezet.

Orange, een dochterbedrijf van France Telecom, heeft gisteren aan de Zweedse toezichthouder om uitstel gevraagd voor het bouwen van een UMTS-netwerk in Zweden. Orange wil ook een kleiner netwerk bouwen dan gepland.

Het verzoek van Orange komt een dag nadat concurrent Tele2 AB een soortgelijk verzoek had ingediend bij de Noorse autoriteiten. Tele2 wil voorlopig geen verdere investeringen doen in Noorwegen. Het bouwen van een UMTS-netwerk brengt hoge kosten met zich mee en de winstvooruitzichten zijn mager, aldus Tele2.

In de telecomvergunningen die de afgelopen jaren voor vele miljarden zijn gekocht door Europese telecombedrijven staan voorwaarden over de snelheid waarmee en de schaal waarop UMTS-diensten moeten worden aangeboden. Analisten denken dat, als wordt ingestemd met versoepeling van de voorwaarden, andere telecombedrijven ook om een lichter regime zullen vragen.

Het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera besloten vorige maand hun gezamenlijke UMTS-activiteiten in Duitsland stil te zetten.

Dit wordt gezien als gunstig voor KPN, dat hierdoor betere kansen heeft om zijn licentie in Duitsland terug te verdienen.