Onrust in Haïti na uitbraak

Een gevangenisuitbraak in Haïti is uitgelopen op rellen en een massale demonstratie tegen de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide. Duizenden inwoners van de havenstad Gonaives, honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince, gingen gisteren de straat op en eisten het aftreden van de president en nieuwe verkiezingen in 2003. Ze bekogelden de politie met stenen, die zich moest terugtrekken uit de stad.

Bij de uitbraak eind vorige week wisten 159 gevangenen te ontsnappen, onder wie oppositieleider Jean Tatoune en de leider van het zogenoemde Kannibalenleger, Amiot Metayer. Tatoune is het brein achter de demonstraties die in 1986 uiteindelijk leidden tot het aftreden van dictator Jean-Claude Duvalier. Metayer, voormalig vertrouweling van Aristide, eiste na zijn ontsnapping meteen het aftreden van Aristide. De president zou hem ten onrechte hebben laten opsluiten. Via een lokaal radiostation riep hij de bewoners van Gonaives op te vechten tegen de president, die ,,het volk heeft bedrogen''. ,,We vechten om het land te redden'', aldus Metayer. Hij heeft ook de andere acht districten in de Caraïbische republiek opgeroepen zich tegen Aristide te verzetten.

Voormalig priester Aristide was tien jaar geleden de hoop van de straatarme Haïtianen, maar enkele staatsgrepen hebben het armste land van het westelijk halfrond doen wegzakken in armoede een anarchie. Er is nauwelijks onderwijs of rechtshandhaving en de werkloosheid treft minstens 80 procent van de beroepsbevolking. Van de bijna acht miljoen inwoners lijdt volgens de Verenigde Naties zeker tweederde aan ondervoeding. De regering bestaat vrijwel uitsluitend nog op papier, omdat een coalitie van vijftien partijen weigert Aristide als staatshoofd te erkennen. Zij menen dat er geknoeid is met de verkiezingen 2000. Internationale waarnemers bevestigen dit, en hulpgoederen en -geld heeft het land daarom de afgelopen twee jaar niet gekregen.

Volgens ooggetuigen hebben de gedetineerden en de bevolking van de wijk Raboteau de stad ingenomen. De gevangenen trokken de afgelopen dagen plunderend door Gonaives en staken onder meer een rechtbank en het gemeentehuis in brand. President Aristide heeft een onderhandelaar gestuurd. Waarnemers zien deze uitbraak van geweld als een nieuwe aanwijzing van de groeiende anarchie in het land.