Minister De Boer 1

LPF-minister De Boer van Verkeer en Waterstaat ligt onder vuur van zijn fractie, aangezien hij ook lid wil blijven van de VVD. Zowel lid zijn van VVD en LPF is volgens de LPF-fractie uit den boze. Het probleem van minister De Boer, `ik houd van beide partijen' is niet zo vreemd. De kiezer heeft daar namelijk ook mee te maken. Veel mensen kennen het gevoel bij het stemmen: je hebt een zekere voorkeur voor een partij, maar ook wel sympathie voor bepaalde andere partijen en/of kandidaten. Maar het Nederlandse kiesstelsel geeft daarvoor geen enkele ruimte. Je mag één kandidaat kiezen.

Waarom geven we de kiezer bijvoorbeeld geen 5 of 10 stemmen. Dan kan de kiezer veel genuanceerder zijn voorkeur bepalen, bijvoorbeeld uitgaande van vijf stemmen: drie op een kandidaat van partij A en één stem op B en één op C, maar vijf stemmen op één kandidaat kan natuurlijk ook. Minister de Boer zou bijvoorbeeld zijn liefde voor beide partijen bij de volgende verkiezingen tot uitdrukking kunnen brengen door zijn grootste liefde drie stemmen te geven en de ander twee. Iedereen kan zijn eigen lijstje samenstellen. Dit is met gebruikmaking van stemcomputers geen enkel probleem.

Deze gedachten zijn niet nieuw. In de in 1999 uitgebrachte nota `wijziging kiesstelsel' van toenmalig minister Peper van Binnenlandse Zaken komen ook varianten voor die meer keuzevrijheid voor de kiezer mogelijk maken. De discussie hierover is gestrand en ook in het Strategisch Akkoord van het nieuwe kabinet komt dit onderwerp niet voor. Het is zeer gewenst, juist om de burger meer bij de politiek te betrekken, creatief na te denken over een kiesstelsel dat meer past bij deze tijd.