Miloševic mag geen kandidaat zijn in Servië

De voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic kan niet meedoen aan de Servische presidentsverkiezingen, die op 29 september worden gehouden. Dat meldde gisteren de Servische kiescommissie.

De kiescommissie heeft op verzoek van de Servische Socialistische Partij (SPS) – de partij van Miloševic – onderzocht of deze door de partij kandidaat kan worden gesteld. Het antwoord is negatief, omdat Miloševic al twee keer eerder president van Servië is geweest en de Servische grondwet een derde termijn verbiedt.

Miloševic zit gevangen in de strafgevangenis van Scheveningen en staat terecht voor het Joegoslavië-tribunaal. Dat proces zal zeker nog anderhalf jaar duren. De SPS heeft niet laten weten hoe ze zich voorstelde dat Miloševic vanuit zijn Scheveningse cel president van Servië kan zijn mocht hij kandidaat staan en gekozen worden.

Algemeen wordt in Belgrado aangenomen dat de huidige Joegoslavische president Vojoslav Koštunica, Miloševic' opvolger, zich kandidaat zal stellen bij de Servische presidentsverkiezingen. Twee politici hebben dat al gedaan: de Joegoslavische vice-premier Miroljub Labus, die de steun geniet van de meeste partijen binnen de regerende coalitie DOS en die Koštunica's belangrijkste rivaal zal zijn als die kandidaat staat, en de leider van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij, Vojislav Šešelj. Het is niet onmogelijk dat de socialisten van Miloševic zich uiteindelijk achter Šešeljs kandidatuur zullen scharen.