Mena Suvari

Tienerster Mena Suvari werd een heiligenbeeld door haar bad in rozenblaadjes in `American Beauty', maar kan zich nog niet erg aan die stereotypering onttrekken, ook niet als Catherine Deneuve's dienstmeisje in `The Musketeer'.

Sinds de verschijning van Nabokovs gelijknamige roman luidt de verkleinvorm van `femme fatale' een lolita. Aan het begin van American Beauty (Sam Mendes, 1999) kondigt Kevin Spacey zijn eigen dood aan, vooral veroorzaakt door zwak vlees. De aanleiding vormde het wulpse vriendinnetje van zijn tienerdochter. Spacey stelde zich haar voor in een bad van rozenblaadjes, en dat sarcastisch preutse heiligenbeeld maakte een ster van Mena Suvari.

In hetzelfde jaar verleidde Suvari ook haar leeftijdgenoten, in de ontmaagdingskomedie American Pie. Geen wonder dat haar eerstvolgende, tamelijk obscure film Live Virgin te elfder ure omgedoopt werd in American Virgin.

Mena Suvari werd op Amerikaanse bodem geboren (Newport, Rhode Island, 9 februari 1979), als dochter van een Estse psychiater en een veel jongere verpleegster van Griekse afkomst. Ze werd vernoemd naar haar Engelse tante Mena, die weer heet naar een hotel aan de voet van de Egyptische piramiden. Vanaf haar dertiende trad Mena Suvari, die eigenlijk roodharig is, op in reclamespotjes. Ze wilde astronaut, archeoloog of arts worden, maar ze koos een snellere route naar de roem. Haar eerste filmrol was in een tamelijk ondergrondse film van Gregg Araki, Nowhere (1997). Het wordt tijd voor een heruitbreng, want in die film wemelt het van de latere sterren: Heather Graham, Ryan Phillippe, Denise Richards, Christina Applegate, Chiara Mastroianni.

De moeder van laatstgenoemde, Catherine Deneuve, is nu haar tegenspeelster in The Musketeer, maar de rol van het dienstmeisje van de koningin zal haar imago niet drastisch veranderen. Dat wordt getekend door pikante foto's op internet en opnieuw een cheerleader in Sugar & Spice (2001). Kort na de opnamen trouwde ze met de Duitse cameraman van die film, Robert Brinkmann. Hij is zestien jaar ouder dan zij.