Meer verlies busbedrijf Connexxion

Connexxion, het grootste busbedrijf van Nederland, zal ook het komende jaar verlies maken. Deze verwachting sprak bestuursvoorzitter K. Westdijk gisteren uit tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Westdijk benadrukte hoe moeilijk het is voor Connexxion, dat volledig in handen is van de staat, om winst te maken. ,,Niet wij, maar de reizigers worden gesubsidieerd. Dat begrijpen veel mensen niet. Als dit een puur bedrijf was, dan hielden we op met diensten waar één oude dame gebruik van maakt. Maar ik pleit niet voor een volledig vrije marktwerking; we hebben ook een publieke functie.''

Vorig jaar leed Connexxion een verlies van 20,2 miljoen euro op een omzet van 919 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was nog wel positief, maar door voorzieningen en andere kosten voor eerdere reorganisaties resteerde onder de streep een tekort. Ook dit jaar is het bedrijfsresultaat positief, maar zorgt een nieuwe reorganisatie voor meer verliezen.

Connexxion kondigde in mei aan banen te schrappen en werkmaatschappijen te reorganiseren. In totaal moeten 176 mensen vertrekken, vooral op de kantoren. Buschauffeurs blijven buiten schot. De nieuwe reorganisatie moet begin 2003 zijn afgerond.

Connexxion is de grootste streekvervoerder in ons land en heeft volgens eigen zeggen 60 procent van het streekvervoer in handen. Dagelijks vervoert het bedrijf één miljoen reizigers; dat is vergelijkbaar met het aantal dat de Nederlandse Spoorwegen bedient. Bij het bedrijf werken ruim 12.000 mensen.

Het bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van overheidsgeld. Connexxion krijgt jaarlijks minder geld, zoals dat ook is afgesproken in de Wet Personen Vervoer in 2000. De kosten lopen echter harder omhoog. ,,Er is maar één oplossing en dat is snijden in de kosten'', verdedigde topman Westdijk de nieuwste ronde van reorganisaties. Hij liet doorschemeren dat op een gegeven moment de rek eruit is.

Westdijk pleitte gisteren voor een extra bijdrage van de overheid, zodat het bedrijf meer kan investeren. ,,Niet alleen voor de vervanging van de vloot van drieduizend bussen, maar ook voor nieuwe initiatieven.'' Eén daarvan is het versturen van sms-berichten waarop de reiziger kan zien wanneer de bus komt.

Westdijk, oud-topman van havenbedrijf Vopak, was commissaris bij Connexxion voordat hij begin dit jaar H. Koerhuis opvolgde als bestuursvoorzitter.