Meer kunst op komst bij de publieke tv

De publieke omroepen zenden komend seizoen meer programma's over kunst uit. De VPRO begint dit najaar twee nieuwe wekelijkse kunstrubrieken, de NPS komt met een wekelijks jazz-uur.

De VPRO komt met kunstprogramma's op de late zondagmiddag en de late dinsdagavond. Het zondagmiddagprogramma gaat Propaganda heten en krijgt volgens de makers ,,een soort agendafunctie'', met wisselende presentatoren en locaties. Het wordt vanaf begin september uitgezonden tussen 5 en 6 uur, het tijdstip waarop Hanneke Groenteman jarenlang De Plantage heeft gepresenteerd. Haar samenwerking met Paul Haenen, vorig seizoen in HH Zondag, is mislukt. Geen van tweeën werkt komend seizoen voor de VPRO.

Op de late dinsdagavond begint eind oktober het wekelijkse cultuurprogramma RAM, waarin elementen worden ondergebracht uit rubrieken als Stardust (film) en Loladamusica (pop) die van het scherm zijn verdwenen. Het wordt vanuit het VPRO-gebouw gepresenteerd door George van Houts (van het cabaretduo Van Houts & De Ket) en Pieter Bouwman, die vooral als cabaretregisseur bekend is. Samen maken ze ook het satirische Radio Bergeijk op Radio 747AM. Het programma duurt vijf kwartier en begint na Den Haag Vandaag. Veel details zijn nog niet bekend, maar het moet ,,verdiepender'' worden dan wat er op de zondagmiddag aan de orde komt.

Het zondagochtendprogramma Vrije Geluiden, dat niet is hersteld na het vertrek van presentator Han Reiziger, keert niet meer terug. Vooralsnog komen er muzikale documentaires en herhalingen voor in de plaats, ingeleid door Hans Flupsen.

Op de late donderdagavond zendt de NPS vanaf begin september het wekelijkse programma Late Night Jazz uit, gepresenteerd door Aldith Hunkar. De eerste twaalf weken zijn daarin opnamen van het North Sea Jazzfestival van dit jaar te zien, en later volgen ook nieuwe en oude documentaires over jazzmusici.

Voorts gaan de drie rubrieken voor kunstdocumentaires door op de bestaande tijden: Close Up (AVRO) op de zondagvooravond op Nederland 1, Kunst omdat het moet (TROS) op de late zondagavond op Nederland 2, en Het uur van de wolf (NPS) op de woensdagavond op Nederland 3. Extra is, dat er regelmatig ,,meer toegankelijke'' afleveringen van Close Up zullen worden herhaald op de woensdagavond op Nederland 2.

Dit voorjaar opperde Matthijs van Nieuwkerk, de intussen afgetreden netmanager van Nederland 3, het idee voor een dagelijks half uur over kunst, bij voorkeur te presenteren door Hanneke Groenteman. Dat plan haalde het niet. Wel ontwikkelt de NPS intussen plannen voor zo'n dagelijkse cultuurrubriek in de vooravond. Daarvoor komt echter pas ruimte als de VARA zou willen stoppen met het praatprogramma B&W;, maar dit seizoen is daarvan nog geen sprake.