LPF beslist volgende week over lot van Mat Herben

De Tweede-Kamerfractie van de LPF eist volgende week duidelijkheid van Mat Herben over diens positie en ambities als politiek leider. Dat gebeurt op een ingelaste fractievergadering. Fractieleden hebben daar om gevraagd wegens de interne kritiek op Herbens optreden en de groeiende onzekerheid over diens ambities.

Binnen de fractie wordt er serieus rekening mee gehouden dat Herben al heeft besloten afstand te doen van het voorzitterschap van de fractie. De Kamerleden Eerdmans en Schonewille suggereerden dat eerder al. Herben is tot volgende week met vakantie en was vanmorgen niet bereikbaar. Hij zou in kleine kring hebben aangekondigd ,,in stijl'' te willen vertrekken. Als gedoodverfd opvolger geldt het fractielid Harry Wijnschenk.

Een aantal LPF-fractieleden wil volgende week op de bijeenkomst in elk geval praten over Herbens `slappe' optreden als politiek leider. Daarbij gaat het onder meer over het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer eind vorige maand, en over zijn rol bij het snelle aftreden van LPF-staatssecretaris Bijlhout. Ook is er kritiek uit de LPF-achterban dat Herben zich tijdens de kabinetsformatie heeft laten `inpakken' door CDA-leider Balkenende en VVD-leider Zalm en over zijn opstelling bij de aanhoudende bestuursperikelen binnen de partij.

Binnen de fractie groeit ook de onvrede over het interim-bestuur van de politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn, geleid door vastgoedhandelaar Ed Maas. Volgens fractielid Schonewille gebruikt Maas te veel tijd en heeft hij een te ruime opvatting van zijn opdracht tot `herstructurering' van de financiële en administratieve organisatie van de LPF. ,,Maas moet een nieuwe ledenvergadering uitschrijven en de zaak op orde brengen. Meer niet'', meent hij.

Ex-notaris Schonewille heeft van een aantal leden brieven ontvangen dat zij het openbaar ministerie willen inschakelen om een eind te maken ,,aan de stuurloze status van de vereniging''. Hij vindt dat Maas en zijn medewerkers, onder wie advocaat Hammerstein en `ontevreden lid' Ruud Both, niet een officieel bestuur mogen vormen. Maas zei gisteren ,,teleurgesteld'' te zijn over de kritiek. Hij wil ,,best opstappen'' als hij de steun van de fractie niet meer heeft, zei hij.

In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld is LPF-oprichter Langendam niet opgestapt als secretaris-penningmeester van de partij. Juridisch bestaat het LPF-bestuur nog altijd uit de inmiddels overleden Pim Fortuyn, Langendam en mede-oprichter John Dost.

De LPF-fractie zal binnenkort ook een besluit nemen over de positie van woordvoerder Ines Scheffers, die vorige week op non-actief werd gesteld.

    • Harm van den Berg
    • René Moerland