Kunstcollectie Hogervorst naar Stuers Fundatie

De Hannema-de Stuers Fundatie (HSF) blijkt vorig jaar een groot deel van de particuliere kunstcollectie van Willem Hogervorst te hebben geërfd. De Rotterdamse longarts en verzamelaar overleed vorig jaar en liet bijna zeventig werken na aan de fundatie. De HSF maakte de schenking dinsdag bekend ter gelegenheid van een tentoonstelling rond de verzameling, van 8 september tot en met 10 november in de bouwhuizen van kasteel Nijenhuis in Heino. Hogervorst (1909-2001) verzamelde zowel abstracte als figuratieve kunst. De erfenis bestaat voornamelijk uit werken van kunstenaars uit de Parijse school (École de Paris) zoals Le Fauconnier, Dodeigne en Bissière. Verder zijn Leo Gestel en Asger Jorn vertegenwoordigd. De Hannema-de Stuers Fundatie, vernoemd naar de ouders van grondlegger/verzamelaar Dirk Hannema, noemt de erfenis een ,,welkome aanvulling'' op de eigen collectie. De fundatie hoopt eind volgend jaar een nieuw museum in Zwolle te betrekken dat moet uitgroeien tot een collectioneursmuseum.