Jonge Fortuynisten

In het artikel `Jonge Fortuynisten willen harder beleid' vindt een van de bestuursleden van deze jongerenpartij dat kanker- en aidspatiënten geen WAO-uitkering moeten krijgen. ,,Voor die mensen moeten we wat anders verzinnen. Ze moeten een speciale verzekering afsluiten, zoiets.'' (NRC Handelsblad, 31 juli). Wanneer moeten ze die dan afsluiten? Als ze eenmaal kanker of aids hebben, is het daarvoor te laat. Dus preventief? Dan mag die jongeman, die dit beweert, dat nu wel alvast regelen. 0f denkt hij immuun te zijn?

Een algemene volksverzekering zal hij ook wel niet bedoelen, want: ,,hij ergert zich aan de Nederlandse verzorgingsstaat, dat iedereen van de wieg tot de dood door de samenleving wordt gedragen. Mensen moeten weer leren voor zichzelf te zorgen, hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.'' Wat dit laatste betreft: verderop in het interview maakt een ander bestuurslid zich boos over het feit dat de OV-jaarkaart niet geldig is in de zomervakantie. De eerst-geïnterviewde zegt dan: ,,Die kaart moet gewoon altijd geldig zijn. het is idioot dat jongeren bijbaantjes moeten nemen om hun vervoer te betalen.'' Dat zijn wel heel tegenstrijdige geluiden.