Jackie Chan ontdekt het Turkse badhuis

Enkele van de tientallen Hongkong-actiekomedies met Jackie Chan als ster zijn ook in Nederland in de bioscoop uitgekomen, maar het zijn uitzonderingen. Het Amerikaanse succes van Chans daar opgenomen films als Rush Hour en Shanghai Noon maakt de kansen veel groter voor een in het Kantonees gedraaide Chan-productie als The Accidental Spy. Het belabberde niveau van de Engelse nasynchronisatie zal de liefhebbers nauwelijks storen.

Nu is The Accidental Spy, geregisseerd door Teddy Chan (geen familie, wel eerder verantwoordelijk voor de Aziatische high tech-hit Purple Storm), voor de begrippen van de Golden Harvest-studio uit Hongkong een superproductie, met een budget van 25 miljoen euro. De film werd opgenomen in Hongkong, Zuid-Korea en Turkije.

Zoals altijd liet Jackie Chan zich bij het bedenken van originele stunts inspireren door de omgeving. Om aan zijn belagers in een Turks badhuis te ontkomen, rent hij slechts gekleed in een handdoek een overdekte markthal binnen. Daar moet hij bij de achtervolging steeds andere attributen van stalletjes pikken om cruciale delen te bedekken. Uiteindelijk ontdekt hij de voordelen van een sluier, ook al zul je die in werkelijkheid in Istanbul weinig tegenkomen.

Het verhaal wil dat Chan, verkoper van fitnessapparatuur, de geheime zoon blijkt te zijn van een Koreaanse dubbelspion, die hem een vermogen nalaat, mits hij erin slaagt een mysterieuze opdracht tot een goed einde te brengen. Het scenario is onschuldige onzin, met raadselachtige aanwijzingen in een bankkluis. De stunts in The Accidental Spy vormen de grootste attractie, evenals de speelse acrobatiek van de ster, ook in dat opzicht is er weinig nieuws onder de zon. Het is een film van dertien in een dozijn: er valt weinig te klagen, maar nog minder om over naar huis te schrijven. Het is lang geleden dat we een vrachtwagen zo spectaculair in een ravijn hebben zien storten.

The Accidental Spy (Te wu mi cheng). Regie: Teddy Chan. Met: Jackie Chan, Eric Tsang, Vivian Hsu, Kim Min-jeong, Wu Hsing Kuo. In 16 bioscopen.