Jackass-komiek in cel na scrotum-act

Een van de medewerkers van het MTV-programma Jackass is vorige week gearresteerd en na vier dagen op borg vrijgelaten. Hij wordt beschuldigd van obsceniteit en het deelnemen aan een stunt waarbij een 19-jarige man gewond is geraakt.

Jackass is een televisieprogramma waarin de presentatoren belachelijke stunts uithalen, doorgaans ten koste van zichzelf. Men wikkelt zich in lappen vlees en laat zich barbecuen. Of men daalt op een kinderkarretje een trap af, waarbij men lelijk ten val komt. Of men laat een piercing door zijn billen aanbrengen. De stunts zijn uit de hand gefilmd en worden in een snelle montage op de klank van stampende rock getoond.

Het programma is bedacht door videoclip- en filmregisseur Spike Jonze (Being John Malkovich) en is sinds twee jaar een groot succes in de VS en sinds vorig jaar ook in Nederland. Het maakte van presentator Johnny Knoxville een ster en leverde hem een bijrolletje op in Men in Black II. Binnenkort verschijnt de film Jackass the Movie, waarin ook Steve-O een rol speelt.

Steve-O, een pseudoniem van de 28-jarige Stephen Gilchrist Glover trad 11 juli op in een club in het plaatsje Houma in de staat Louisiana. Hij voerde daar zijn `vlinder-act' op, waarbij hij zijn scrotum aan zijn dijen niet. Ook nam hij deel aan een act waarbij de uitsmijter van de club een kleine jongeman ondersteboven hield en tegen de grond stampte. De jongeman raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis.

Een video van het optreden kwam in handen van de plaatselijke politie die daarop de uitsmijter, de eigenaar en de uitbater van de club arresteerde. Ook Steve-O werd gezocht en op maandag 1 augustus in zijn woonplaats Los Angeles gearresteerd. Donderdag werd hij na betaling van 150.000 dollar borg vrijgelaten met de opdracht zich bij de justitie in Louisiana te melden. Hij kan veroordeeld worden tot een celstraf van drie jaar.

Op de video van het optreden is volgens een plaatselijke krant, The Houston Courier, ook te zien hoe Steve-O glas eet, met een nietmachine damesondergoed aan zijn borstkas bevestigt en hoe hij zijn haar in brand steekt. Van Steve-O, die een opleiding volgde tot circusclown, zijn een dvd en enkele video's verkrijgbaar genaamd Don't Try This At Home: The Steve-O Video en Don't Try This At Home: The Career Ender.