Israël: na terreur burgerschap kwijt

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yishai van de Shas-partij, heeft besloten Israëlische Arabieren die zich met terreur inlaten hun staatsburgerschap te ontnemen. Premier Ariel Sharon steunt dit initiatief van harte.

Minister Yishai wees gisteren kritiek van de hand dat deze nieuwe politiek een vorm van racisme is. ,,Israëlische joden die zich met terreur inlaten krijgen precies dezelfde behandeling'', zei hij. In de praktijk is dat nog nooit gebeurd. Niemand heeft bij voorbeeld ooit overwogen Jigal Amir, de moordenaar van premier Rabin, zijn staatsburgerschap te ontnemen.

Minister Yishai nam zijn besluit in verband met het overigens langzaam groeiende aantal Israëlische Arabieren (zelf noemen ze zich Palestijnen) dat steun verleent aan Palestijnse terroristen of zelf tot terroristische daden overgaat.

De Israëlische wet geeft de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid om een dergelijke maatregel te treffen. Geen enkele minister voor hem heeft ooit van deze bevoegdheid gebruik gemaakt. Yishai verdedigde zijn scherp omstreden besluit met het argument dat Israël in staat van oorlog is met de Palestijnen. ,,Van mijn maatregel kan een preventieve werking uitgaan en ze kan Israëlische Arabieren ervan weerhouden gemene zaak met de Palestijnse terreur te maken'', zei hij gisteren. ,,Als we ook maar één terroristische aanslag voorkomen, is het al winst'', zei de minister.

Minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer oefende, met vele anderen, scherpe kritiek uit op de beoogde maatregel. ,,Het ontzeggen van het staatsburgerschap is in strijd met de democratische waarden van de staat Israël'', stelde hij. Juristen wijzen er op dat het de vraag is of het afnemen van het staatsburgerschap genade vindt in de ogen van het Hooggerechtshof.

In een hoofdartikel wijst de krant Ha'aretz er vandaag op dat minister Yishai in feite de Israëlische Arabieren tot voorwaardelijke inwoners van de joodse staat maakt. Daardoor boort hij iedere hoop op integratie van deze gemeenschap de grond in.