Gemeente stort gier in huizen tegen krakers

De gemeente Hengelo heeft drijfmest in twee leegstaande boerderijen gestort om te voorkomen dat krakers er hun intrek in zouden nemen. De gemeente heeft hierbij mogelijk de milieuwetgeving overtreden. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De woningen, die al langer dan een jaar leegstaan, staan op een braakliggend stuk grond dat wordt ingericht als bedrijventerrein. In opdracht van twee ambtenaren stortte een loonbedrijf er gier in. Het college van burgemeester en wethouders en het hoofd van de afdeling waar de ambtenaren werkten, waren volgens wethouder G. ter Ellen niet op de hoogte. ,,Het was een solo-actie. De ambtenaren dachten slim te zijn.'' De ambtenaren zijn op hun actie aangesproken maar niet gestraft. De gemeente heeft beloofd de mest zo snel mogelijk op te ruimen.

Het storten van gier gebeurde twee weken geleden, maar is nu pas door de gemeente Hengelo naar buiten gebracht. De gemeente wilde aanvankelijk wachten op de uitkomst van het politieonderzoek, maar dit kan nog even duren.

De betrokken gemeenteambtenaren moeten nog worden gehoord. Hun actie is aan het licht gekomen omdat enkele jongeren aangifte hebben gedaan van huisvredebreuk. Zij wilden één van de leegstaande woningen kraken en hadden er al bedden en kasten geplaatst. Toevallig waren ze getuige van het storten van de mest door twee mannen met een tractor en een giertank. Omdat het nummerbord was genoteerd, kon de politie achterhalen dat de mannen in opdracht van de gemeente Hengelo werkten.

De gemeente ontkent dat de woning bewoond was op het moment dat de gier gestort werd. Inmiddels liggen de woningen er verlaten bij. ,,Wil je de bloemetjes buiten zetten, word je als onkruid behandeld'', is er op één van de dichtgespijkerde ramen geklad.