Fenomeen Romario springlevend

Romario was gisteren na negen jaar even terug bij PSV. De 36-jarige Braziliaan toonde in een galawedstrijd bij vlagen zijn nog altijd magistrale spel. ,,Alsof een oude film nog keer werd afgedraaid.''

Guus Hiddink sloot zijn voormalige pupil Romario gisteren weer even liefdevol in de armen. Het weerzien tussen de PSV-trainer en de Braziliaanse doelpuntenmachine was als een ontmoeting tussen twee oude vrienden. Dat Romario als enige speler te laat in de kleedkamer voor de galawedstrijd was verschenen, werd hem door Hiddink direct vergeven. Als vanouds betaalde baixinho (kleintje) het in hem gestelde vertrouwen op het veld terug met twee doelpunten.

Romario was de grote ster in een wedstrijd tussen het PSV van 1988 en een team met PSV All Stars. De spits die van 1988 tot 1993 in 109 competitiewedstrijden 98 doelpunten voor PSV wist te maken, liet zien nog altijd superfit te zijn. In een blauw PSV-shirt met rugnummer negen kwam hij met inmiddels gestopte spelers als Adrie van Tiggelen, Luc Nilis, Stan Valckx, Erwin Koeman, Ralf Edström, Willy van der Kuylen en René van de Kerkhof het herniewde Philips-stadion binnen. Van de tribunes galmde ouderwets `Souza Faria, Souza Faria'.

Het was een van die dagen dat Romario er zin in had. Als nooit tevoren sloofde de spits zich uit voor het Eindhovense publiek. Keer op keer vroeg hij opzichtig om de bal. Prachtige sleepbewegingen wisselde hij af met knullig balverlies. Na een minuut of tien kreeg Romario de toeschouwers op de banken toen hij een voorzet van Van de Kerkhof met gevoel langs Hans van Breukelen schoof. In de tweede helft speelde Romi mee met de spelers `PSV 1988', de ploeg die onder leiding van Hiddink destijds de Europa Cup I veroverde. Romario speelde in een roodwit shirt van zijn weinig succesvolle landgenoot Claudio. Ook met nummer 29 op zijn rug wist Romario het doel te vinden. Van een meter of dertig schoot hij de bal met een prachtige curve in een leeg doel over gelegenheidsdoelman Valckx heen. Romario bewees dat hij nog overal en altijd scoort.

Terwijl de andere oud-PSV'ers na afloop in de kleedkamer aan het bier gingen, vroeg Romario om een glas mineraalwater. Veel zin om te praten had Romario in Eindhoven niet. ,,Straks, nu niet'', waren de enige woorden die de Zuid-Amerikaan sprak toen hij in een grijs pak door de catacomben van het stadion liep. Even later op het parkeerterrein verontschuldigde Romario zich op zijn geheel eigen wijze: ,,Sorry, ben een beetje moe.''

Hiddink, die Romario ooit na een gesprek tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul overhaalde om naar PSV te komen, kent het ondoorgrondelijke gedrag van de publiekslieveling als geen ander. ,,Ik vond hem geen enfant terrible, maar hij had zijn nukjes'', zei Hiddink. ,,In het veld wist hij echter heel vaak waar te maken wat hij beloofde. Hij was en is heel speciale voetballer. Zo'n speler moet je koesteren.''

Twee jaar geleden had de leiding van PSV het plan om Romario terug te halen naar Eindhoven als opvolger van Ruud van Nistelrooy, maar de onlangs ontslagen hoofdtrainer Erik Gerets hield zijn komst destijds tegen. Hiddink sloot daarentegen niet uit dat Romario nu nog van waarde zou kunnen zijn voor PSV. Hiddink: ,,Als hij fit is, kan Romario altijd iets geks doen. Als ik hem hier weer bezig zie brengt dat gelijk weer de herinneringen naar het verleden omhoog. Alsof een oude film nog keer werd afgedraaid. Romario is echt een fenomeen.''

Ook zijn oud-ploeggenoten Stan Valckx en Wim Kieft bewaarden hoofdzakelijk positieve herinneringen aan de grillige aanvaller. Valckx: ,,Hij wist wanneer hij moest pieken. Romario was ongelooflijk slim. Hij was niet bij iedereen geliefd, maar ik begreep hem altijd wel. Ik ben wel eens met hem in met de kerst naar Brazilië geweest. PSV vroeg toen aan mij om ervoor te zorgen dat hij weer op tijd terug zou zijn. Dat is me toen niet gelukt. Ze vieren daar geloof ik nieuwjaar op een ander moment. Afspraken maken is nooit zijn sterkste punt geweest.''

Voor Kieft is Romario de beste speler waar hij ooit samen mee heeft gespeeld. ,,Hij is geboren om doelpunten te maken. Het onvoorspelbare aan zijn spel is zo mooi'', stelde Kieft in de catacomben van het Philips-stadion. ,,Ik schat hem hoger in dan Ronaldo. Bij Romario is het soms alsof er een katapult wordt afgeschoten. Hij heeft een talent dat eigenlijk met niemand kan worden vergeleken. Ik ben er trots op dat ik hem heb meegemaakt.''

Erwin Koeman, oud-collega van Romario en nu assistent van Hiddink bij PSV, botste in het verleden nog wel eens met de egocentrische Braziliaan. Koeman: ,,Hij heeft hoogtepunten beleefd bij PSV, maar ook zwarte tijden. Sommige spelers gunden hem destijds gewoon de bal niet. Ik heb wel eens woorden met hem gehad, maar ik respecteerde hem als voetballer wel. Ik vond het wel jammer dat hij altijd om respect vroeg, maar zelf nooit respect aan zijn ploeggenoten teruggaf. Van een wisselwerking was geen sprake. Maar ja, zolang hij bleef scoren werd zijn gedrag geaccepteerd.''

Op zijn 36ste slaagt de kleine Braziliaan er nog altijd in om zijn eigenwijze gedrag buiten het veld te compenseren met wonderschone doelpunten binnen de lijnen. Komende zaterdag debuteert Romario bij zijn nieuwe Braziliaanse club Fluminense. Het fenomeen Romario, die tot zijn verdriet voor het WK voetbal buiten de selectie van Brazilië werd gehouden, is nog altijd springlevend.