Dertig Israëlische tanks vallen deel Gazastrook binnen

Zo'n dertig Israëlische tanks zijn vanmorgen in alle vroegte het noorden van de Gazastrook binnengevallen. Er werd hevig geschoten en een Palestijnse politieman werd gedood. Na enkele uren trokken de Israëliërs zich echter weer terug.

De tanks reden volgens ooggetuigen eerst het dorp Beit Lahiya binnen om vervolgens op te rukken naar de buitenkant van het vluchtelingenkamp Jabalya. Dat laatste staat bekend als een bolwerk van militante Palestijnen. Israëlische militairen verrichten onderweg huiszoekingen.

Volgens de berichten van ooggetuigen boden de Palestijnen nauwelijks weerstand, ook al bevonden de tanks zich in gebied dat eigenlijk onder de Palestijnse Autoriteit valt. Als gevolg van de beschietingen door de tanks werd een 29-jarige Palestijnse politieman gedood, terwijl twee andere Palestijnen gewond werden.

Ook op de Westelijke Jordaanoever was het Israëlische leger vanmorgen actief. De militairen doodden in de plaats Tulkarem een lokale Palestijnse militieleider in zijn schuilplaats. Volgens de Israëliërs ging het om Ziad Daas, die aan het hoofd stond van een afgesplitste groep van de zogeheten Brigade van de Martelaren van Al Aqsa.

De Israëliërs zochten hem al enige tijd omdat hij werd verdacht van de liquidatie van twee Israëlische restaurant-eigenaars in december 2000. Bij de actie van vanmorgen vond ook een Palestijnse omstander de dood.

Intussen maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat minister Colin Powell morgen een ontmoeting zal hebben met een Palestijnse delegatie in Washington. De gesprekken zullen zich volgens een Amerikaanse woordvoerder concentreren op hervorming van het civiele bestuur van de Palestijnen en op militaire en politieke samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen. De Amerikanen zijn volgens waarnemers in Washington vooral benieuwd in hoeverre de Palestijnen tot politieke hervormingen bereid zijn en in hoeverre ze militante moslims zullen willen aanpakken.

Het zal voor het eerst zijn dat er zo'n onderhoud in Washington zal plaatshebben sinds president Bush de Palestijnen in juni opriep hun leider Yasser Arafat te vervangen door mensen die ,,niet gecompromitteerd zijn door terreur.''

Palestijnse leiders in Ramallah bestuderen intussen nog een voorstel van Israëlische zijde om de controle op de veiligheid in de Gazastrook aan de Palestijnen zelf over te laten. De Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer bood dit maandagavond tijdens besprekingen met Palestijnse functionarissen aan.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rusmfeld, toonde zich gisteren in Washington overigens sceptisch over het Israëlische voorstel. Volgens hem staat niet ter discussie dat de Palestijnse Autoriteit de afgelopen tijd betrokken is geweest bij terroristische activiteiten ondanks beloften van haar kant dat ze de veiligheid zou handhaven.