De zalm wordt te goedkoop betaald

De vanzelfsprekende groei bij Nutreco is voorlopig voorbij. Zalmkweker en veevoerbedrijf Nutreco zal nieuwe wegen moeten inslaan.

Was 2000 het jaar van de zalm en 2001 het jaar waarin de kip de resultaten van Nutreco omhoogtrok, in 2002 is het voorlopig vlees noch vis. De zalmprijs wil maar niet structureel herstellen en de kipconsumptie is lager dan in het topjaar 2001. Nutreco, 's werelds grootste zalmkweker, brengt nieuwe producten op de markt om zo de portfolio te diversificeren, een strategie die een noodzaak lijkt om minder afhankelijk te worden van de nauwelijks te beïnvloeden zalmprijs.

De lage prijs die Nutreco krijgt voor de vis was de reden dat de halfjaarwinst werd weggevaagd. De nettowinst kelderde met 86 procent naar 4,7 miljoen euro. En de malaise is nog niet voorbij, want de jaarwinst zal lager uitkomen dan in 2001. Hoeveel lager ligt weer aan de zalmprijs, als deze stijgt zal het resultaat in de tweede helft van 2002 hoger zijn dan in dezelfde periode van 2001. ,,Maar dit zal niet voldoende zijn om de lagere resultaten van de eerste helft te compenseren'', zo viel te beluisteren tijdens de persconferentie gisteren van Nutreco. De winst zal dus lager uitkomen dan de 91,6 miljoen euro van 2001.

Het bericht had een dramatisch effect op het aandeel Nutreco, sinds medio 1997 genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor 18,9 procent en sloot op 21,40 euro, het laagste punt sinds januari 1998. De prijs van zalm duikelde in 2000 naar beneden en sindsdien is het kwakkelen. Het management van Nutreco heeft al enkele keren gezegd dat het een herstel verwacht, maar een structurele verbetering is vooralsnog uitgebleven. Ook gisteren zei bestuursvoorzitter W. Dekker te geloven dat de zalmprijs zich zal herstellen waardoor de winst in de tweede helft van 2002 volgens hem zal stijgen en weer groei kan worden verwacht in 2003.

Maar voorlopig ligt de marktprijs in Noorwegen, het land waar de meeste zalm wordt geproduceerd, rond de 20 kroon (2,65 euro) per kilogram. Ter vergelijking, medio 2000, toen er bijna een tekort dreigde, kreeg Nutreco 40 kroon voor een kilo zalm. Het tekort veranderde echter in een overschot en de prijs kelderde naar 15 kroon. De stijging eerder dit jaar tot 25 kroon kon niet worden vastgehouden in juni en juli.

Nutreco ziet de prijs het liefst zo snel mogelijk weer oplopen tot rond de 25 kroon en heeft de winstprognose gebaseerd op de verwachting dat deze prijs wordt bereikt in de tweede helft van het jaar. Als dit gebeurt in het derde kwartaal komt de jaarwinst uit op 71 miljoen, aldus analist T. van Ooijen van SNS Securities. De daling van ruim 20 miljoen zal nog groter zijn als de prijs van zalm niet herstelt. Nutreco haalt tweederde van zijn winst meestal in de laatste helft van het jaar, met name rond de feestdagen als de vraag naar zalm flink toeneemt. ,,De ontwikkeling van de prijs blijft onzeker, de markt wil eerst een bewijs zien dat er inderdaad minder zalm wordt aangeboden'', aldus Dekker.

De lage zalmprijzen hakten ook vorig jaar al stevig in de resultaten, maar het bedrijf werd gered door de ziekte mond- en klauwzeer. Toen deze in de lente van 2001 door Europa raasde, spinde Nutreco daar garen bij. Consumenten lieten vlees van dieren die vatbaar waren voor MKZ in de schappen liggen en kozen massaal voor kippenvlees, een productgroep waar Nutreco zeer actief in is. Maar ook de divisie Agriculture heeft met onzekerheden te maken omdat de varkensstapel door het overheidsbeleid afneemt en er steeds meer goedkope kip wordt geïmporteerd uit Thailand en Brazilië.

Toch is Nutreco positief en zegt het dat 2003 opnieuw een goed jaar zal worden. De vraag naar zalm neemt toe, vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Er worden nieuwe producten op de markt gebracht, zoals kipgerechten met Albert Heijn en biologische kippen in Spanje, waardoor het bedrijf zich kan onderscheiden, en behalve zalm is Nutreco druk bezig met kabeljauw. De kweek van deze vis was lang moeilijk wegens problemen met de voortplanting, maar nu dit wel lukt, denkt Dekker dat de kweek van deze vis in enkele jaren aan de winst gaat bijdragen en groter kan worden dan zalm.