Culturele botsingen zonder moralisme

Op theaterfestival De Parade waart de schim van Harold Pinter rond. Zijn `indringersmotief' is simpel, de uitwerking altijd onthutsend. Een buitenstaander dringt binnen in het huis of de huiskamer van een ander – en het conflict is onontkoombaar. Hoe verlost de aanwezige zich van die indringer?

Voor Theater Cosmic schreef Paulette Smit het stuk Koorts. Het is vergelijkbaar met Little Voice door het gezelschap De Helden. In beide gevallen bepaalt een vreemdeling het gedrag van de personages. Koorts voert een vrouw van in de veertig ten tonele die verveeld televisie kijkt, en ook verder is haar leven nauwelijks opzienbarend. Tegen de achterwand staan, symbolisch geduid, lege potjes en vaasjes. Ze is afkomstig uit Curaçao; felrood gekleurd haar, knalgroene jurk. Een Egyptische tapijtverkoper bestormt haar domein met een `uniek geweven' kleed, `alleen voor haar bestemd'.

Acteur Sabri Saad El Hamus, die eerder Jasser speelde, kan uitstekend een aanvankelijk onaangenaam personage om toveren tot een beminnelijk iemand. Hij kan in een en dezelfde zin prachtige omkeringen maken, hij weet te spelen met taal en dictie, oogopslag en handgebaar. Aanvankelijk lijkt de vrouw aan de winnende hand, totdat zij overstag gaat. Op dat ogenblik komt de tweede indringer binnen, haar altijd afwezige gedroomde minnaar. Ditmaal een Surinaamse, dansante man. Indringer, vrouw en plotse nieuwe indringer bepalen hiermee een intrigerend plot met als onverwachte wending de liefde tussen Paulette Smit en Sabri Saad El Hamus op het tapijt, dat symbool staat voor een veilige en beschutte wereld.

Het is opmerkelijk van het Amsterdamse multiculturele gezelschap Cosmic dat het op vanzelfsprekende wijze de Arabische, Surinaamse en vaak ook Nederlandse wereld tot een eenheid weet te brengen. Nooit is die veelzijdigheid geforceerd. Ook niet in Koorts, dat op transparante wijze culturele botsingen aan de orde stelt, zonder moralisme. Wel als aanleiding tot een licht en soepel gespeeld drama.

Voorstelling: Koorts door Theater Cosmic. Gezien: De Parade, Amsterdam. Te zien t/m 18/8 aldaar. Inl: 0900-0191 of www.deparade.nl; www.cosmictheater.nl.