Cisco ondanks hogere winst voorzichtig

Cisco, een van de belangrijkste fabrikanten van telecomapparatuur, heeft het afgelopen kwartaal de winst fors zien stijgen. Maar het Amerikaanse concern blijft somber over de groei in de komende kwartalen.

Cisco, dat een gebroken boekjaar heeft, behaalde in het afgelopen vierde kwartaal een nettowinst van 772 miljoen dollar, vergeleken met 7 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Per aandeel kwam de winst uit op 0,14 dollarcent. Dat was beter dan was verwacht door analisten.

De beurskoers van Cisco steeg naar aanleiding van het nieuws met acht procent tot ruim 13 dollar per aandeel. Analisten zijn het er over eens dat Cisco ondanks het instabiele economische herstel redelijk presteert, al hadden sommigen verwacht dat de markt voor communicatieapparatuur op korte termijn weer zou aantrekken.

De kwartaalomzet nam vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toe met 12 procent tot 4,8 miljard dollar. Vergeleken met het derde kwartaal is de omzet ongeveer gelijk gebleven. Cisco verwacht dat dit de komende kwartalen ook het geval zal zijn.

,,Pas als bedrijven zelf weer hun verkopen zien toenemen zullen ze nieuwe bestellingen bij ons doen'', verklaarde bestuursvoorzitter J. Chambers gisteren. Chambers vindt dat Cisco ,,gegeven de buitengewoon moeilijke omstandigheden'' goede resultaten heeft behaald.

Volgens Cisco, dat tweederde in handen heeft van de wereldwijde productie van netwerksystemen waarop internet functioneert, zijn de winstmarges verbeterd dankzij kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie.

,,We brommen rustig voort'', aldus L. Carter, Cisco's financiële man, die, zoals werd aangekondigd, in mei met pensioen gaat en wordt opgevolgd door Dennis Powell.

In tegenstelling tot sommige concurrenten heeft Cisco weinig last van de crisis in de telecomsector, en profiteert het bedrijf van de betrekkelijk stabiele vraag naar zijn netwerkproducten van grote bedrijven, universiteiten en overheden. Wel is Cisco's omzet in toenemende mate afhankelijk van servicecontracten, in plaats van producten.

,,Het lijkt erop dat bedrijven langer wachten met het vervangen van hun netwerkapparatuur, maar Cisco compenseert dat door meer te vragen voor het onderhoud'', aldus technisch analist P. Bhargava van BMO Nesbitt Burns.

Omdat Cisco met 21,5 miljard dollar aan contanten een goed gevulde kas heeft, en zijn middelen niet langer aanwendt voor acquisities, zoals voorheen, heeft het bedrijf besloten voor 8 miljard dollar aan aandelen terug te kopen.