Catherine Deneuve in Dumas op z'n Chinees

Elk decennium kent zijn eigen verfilming van De drie musketiers, een van de populairste romans van de onlangs herbegraven Alexandre Dumas père. Wat voegt de om fiscale redenen in Luxemburg opgenomen Duits-Engels-Luxemburgse coproductie van 50 miljoen dollar The Musketeer daar voor eigentijdsheid aan toe?

Misschien de noviteit dat de koning met `hoogheid' aangesproken wordt? De zichtbaar met zwaard, cape en hoofse elegantie worstelende Amerikaanse hoofdrolspeler Justin Chambers (The Wedding Planner)? Of dat een als keukenhulp vermomde musketier uit dierenliefde twee ganzen bevrijdt? Je zou zelfs het hele tax shelter-concept, met goed betaalde supersterren als Catherine Deneuve en Tim Roth in rollen van niks, als teken des tijds kunnen duiden, maar Richard Lesters The Three Musketeers voer in 1974 al onder Panamese vlag. In zekere zin betekent het camerawerk van Peter Hyams, een van de weinige Hollywoodregisseurs die zijn eigen films fotografeert, bijna een terugkeer naar de filmische oertijd: het besluit om alle herberg- en avondscènes in een egaal rood licht te dompelen, doet denken aan het `tinten' van films uit de eerste dertig jaar filmhistorie.

De echte vernieuwing zit echter in de Aziatische factor. Alle gevechten in deze slap geschreven, futloos geacteerde en soms erg kitscherig-mooi gedraaide formulefilm werden gechoreografeerd door de Hongkongse specialist Xiong Xin-xin. Het ultieme gevecht tussen Chambers en Roth op schuivende en vallende ladders is een directe verwijzing naar Xiongs eigen werk als stuntman in de martial-artsklassieker Once upon a Time in China (1991). Het is niet genoeg om The Musketeer, opgenomen onder de werktitel D'Artagnan, te redden van een snelle verbanning naar de videotheek.

The Musketeer. Regie: Peter Hyams. Met: Justin Chambers, Mena Suvari, Catherine Deneuve, Tim Roth, Stephen Rea. Uitgebracht op video door Dutch FilmWorks.