Bedrijf verstrekt aids-medicijnen

Het mijnbedrijf Anglo American heeft aangekondigd medicijnen tegen aids te verstrekken aan alle hiv-geïnfecteerde personeelsleden in Zuid-Afrika die zelf geen behandeling kunnen betalen.

Bijna een kwart van de 134.000 mijnwerkers in dienst van Anglo American heeft de ziekte onder de leden. Anglo is een van de eerste multinationals die de strijd met de aids-epidemie in Zuid-Afrika aangaan. Het besluit van het in Londen gevestigde bedrijf zet de Zuid-Afrikaanse regering verder onder druk om meer actie te ondernemen tegen de ziekte die bijna vijf miljoen Zuid-Afrikanen (een op negen) heeft besmet.

President-directeur Tony Trahar van Anglo American wilde gisteren niet zeggen hoeveel uitvoering van de plannen jaarlijks zal kosten. Een therapie met aids-remmers (ART) kost per maand 1.700 rand (170 euro). Anglo American gaat er vanuit dat 10 procent van de mijnwerkers die besmet zijn met hiv gebruik zullen maken van het aanbod.

De mijnproducenten in zuidelijk Afrika zijn de afgelopen vijf jaar geconfronteerd met grote verliezen als gevolg van ziekmeldingen en personeel dat door hiv/aids vervroegd met pensioen moet. Een studie van goudproducent AngloGold liet zien dat de prijs van goud bijna 2 procent zal stijgen als de werkgevers hun personeel laten behandelen. Maar AngloGold waarschuwde ook dat de kosten op termijn twee keer zo hoog zullen zijn als de bedrijven nu niets ondernemen.

Aids is vooral in de mijnindustrie een groot probleem wegens het grote aantal buitenlandse werknemers dat maandenlang ver van hun familie in overvolle hostels woont. Naar schatting 80 tot 90 procent van de prostituees die hun geld in de mijnstreken verdienen, is besmet met hiv/aids.