Asielcentrum opent deur voor toerist

Een vakantie aan zee. Samen met asielzoekers. Belangstellenden voor deze variant van ,,sociaal toerisme'' kunnen vanaf deze week naar het asielzoekerscentrum in de Belgische kustplaats Westende.

Voor negentien euro per persoon per etmaal, volpension, kunnen ze in een bungalow op het park terecht. Halfpension (dertien euro per persoon, per etmaal) is ook mogelijk, maar de initiatiefnemers hebben liever dat de gasten ook samen met de asielzoekers eten. Want het is juist de bedoeling dat zij zich inleven in de situatie van asielzoekers.

De omzetting, vorig jaar maart, van het voormalige vakantieoord Zon en Zee in een asielcentrum baarde omwonenden grote zorgen. Het nieuwe ,,integratieproject voor Belgen'' kan hun kritiek niet temperen. Het actiecomité Westende, dat zich keerde tegen de komst van het asielcentrum, noemt het nieuwe project ,,een tactische zet'' van minister Johan Vande Lanotte (Sociale Integratie). De rechter bepaalde dat het asielcentrum dicht moest, omdat het in strijd was met de recreatiebestemming van het gebied. Om dat te voorkomen zou het ,,inleefproject'' zijn bedacht.

Corveleyn Daniel van het asielcentrum zegt dat het de bedoeling is gasten kennis laten maken met andere culturen en met de leefsitatie van de asielzoekers. ,,Mensen staan vaak negatief tegenover asielzoekers. Ze hebben vooroordelen, maar durven daarentegen nooit in een asielzoekerscentrum te komen kijken.'' Daniel hoopt dat de gasten die het inleefproject hebben gevolgd eventuele negatieve meningen bijstellen en hun ervaringen als ,,een doorgeefluik'' naar anderen overbrengen.

De initiatiefnemers willen de onderlinge contacten tussen asielzoekers en vakantiegangers bevorderen, onder andere door sporten, strandwandelingen en uitstapjes. Voor de uitwerking van een ,,volledig educatief programma'' worden binnenkort twee medewerkers aangetrokken.

In het centrum in Westende kunnen zeshonderd bewoners terecht. Momenteel zitten er 250 asielzoekers. Die vinden het inleefproject volgens Daniel een prima idee, omdat de vakantiegangers dan kunnen zien dat ze niet bang hoeven te zijn voor vreemdelingen. Voor de `inlevers' zijn acht bungalows (80 plaatsen) beschikbaar.

Storm loopt het nog niet, maar Daniel kreeg al wel aanmeldingen van medewerkers van hulporganisaties. ,,Ik kreeg ook telefoontjes van een school die interesse heeft en van een leraar die een week wil komen lesgeven''.