Antilliaanse regering krijgt beveiliging

De ministers van het Antilliaanse kabinet worden sinds enkele dagen persoonlijk beveiligd. Aanleiding zijn dreigementen die een aantal bewindslieden hebben ontvangen. Dit heeft de Antilliaanse minister-president E. Ys bevestigd.

Ys wil niet ingaan op de aard van de bedreigingen. Hij bevestigt wel dat aangifte is gedaan bij het openbaar ministerie. Het vermoeden bestaat dat de bedreigingen afkomstig zijn uit de drugswereld. Volgens lokale media is minister E. de Lannooy (Financiën en Douane) afgelopen weekeinde in een restaurant bedreigd door een man van Zuidamerikaanse afkomst. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat deze minister bedreigingen ontvangt. Ook minister N. Ribeiro (Justitie) zou al verschillende malen zijn bedreigd.

Ys wil niet zeggen of hij persoonlijk ook bedreigingen heeft ontvangen. ,,Laat ik het zo zeggen, ik heb me niet bedreigd gevoeld'', aldus de premier.

Mede vanwege de recente aanslagen op douane- en politiepersoneel werd tot de verscherpte beveiliging van de politici besloten. Vorige week werd een aanslag gepleegd op een douanerechercheur die actief was in het Hato-team dat de drugssmokkel op de luchthaven bestrijdt. De man werd in zijn huis beschoten en ligt nog steeds in het ziekenhuis.