Ahold gedumpt op het Damrak

Op het Damrak had supermarktbedrijf Ahold het vanmorgen zwaar te verduren. Het aandeel noteerde tegen het middaguur ruim 4 procent lager. Volgens handelaren verwacht de markt dat het concern opnieuw met een bijstelling van zijn vooruitzichten komt.

,,De markt gaat er van uit – dat blijkt ook een commentaar van Merrill Lynch – dat Ahold mogelijk weer met een nieuwe waarschuwing komt. Het herstel van de economische groei wereldwijd kan negatief uitpakken voor het operationeel resultaat'', zo verklaarde een handelaar vanmorgen de koersdaling.

Na de rit van gisteren – de AEX-index won 4,7 procent – werd er vanmorgen volgens handelaren geconsolideerd op Beursplein 5. De AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, bewoog zich daardoor rond het middaguur min of meer rond het slot van gisteren.

VendexKBB en Corus waren gisteren de grote stijgers (beide met meer dan 13 procent) in Amsterdam. Corus had dat te danken aan Goldman Sachs, dat het staalconcern op een aanbevelingslijst had geplaatst. De koerssprong van Vendex KBB kreeg vanmorgen een vervolg. Het concern is bezig met een inkoopprogramma van eigen aandelen voor de optieregelingen van het management. ,,Daar zijn we nu zeven dagen mee bezig, maar dat kan niet de reden zijn dat de koers zo is opgelopen. Het gaat om behoorlijke omzetten. Misschien vinden andere partijen de huidige koers een goede om in te stappen'', zegt een woordvoerder van het detailhandelsconcern. Het aandeel Vendex KBB stond tegen het middaguur ruim 6,3 procent hoger.

Onder de AEX-aandelen was Buhrmann de grootste stijger. Het fonds herstelde zich van de koersklappen van de afgelopen dagen nadat het vorige week een winstwaarschuwing had gegeven. Buhrmann, een handelaar in kantoorartikelen, noteerde meer dan 8 procent in de plus. Andere stijgers waren Philips en Koninklijke Olie, die respectievelijk 2,3 procent en 1,1 procent hoger stonden.

De beurzen in Europa lagen er verdeeld bij. De CAC-index in Parijs stond rond het middaguur 0,22 procent hoger, de Londense FTSE-index stond op een verlies van 0,56 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt zelfs naar verlies zakte van 1,7 procent.

De euro herstelde vanochtend enigszins. De koers steeg van 0,9640 naar 0,9670 dollar.