Aantal werklozen in Duitsland gestegen

De werkloosheid in Duitsland is opnieuw gestegen. In de maand juli waren 4,047 miljoen mensen werkloos, een stijging van 191.100 werkzoekenden in vergelijking met juli vorig jaar. Het werkloosheidspercentage ligt daarmee op 9,7 procent. Dat heeft de Bundesanstalt für Arbeit vanochtend bekendgemaakt.

De cijfers zijn iets minder slecht dan veel economen voorspeld hadden, maar de opwaartse trend is ongebroken. De almaar stijgende werkloosheid is voor bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) de grootste handicap voor zijn herverkiezing in september. De jongste cijfers komen akelig dicht in de buurt van de 4,1 miljoen werklozen in juli 1998, ten tijde van de vorige verkiezingsstrijd. Schröder heeft lange tijd volgehouden dat hij wil worden `afgerekend' op zijn vermogen om de werkloosheid dramatisch terug te dringen en hij noemde daarbij 3,5 miljoen als streefgetal.

De achterstand in de peilingen op de CDU/CSU met uitdager Edmund Stoiber is inmiddels zo groot, dat de sociaal-democraten de start van de eindspurt van hun verkiezingscampagne met drie weken hebben vervroegd. Stoiber, minister-president in het welvarende Beieren, wordt in de peilingen meer bekwaamheid bij het oplossen van economische vraagstukken toegedicht.

De regering-Schröder heeft maandenlang volgehouden dat een opleving in de loop van dit jaar de werkloosheid zal drukken. Omdat de economische misère aanhoudt, heeft Schröder nu een commissie onder leiding van Volkswagen-bestuurder Hartz in het leven geroepen die verregaande voorstellen moet doen om de werkloosheid te bestrijden.