Winst Nutreco keldert door lage prijs van zalm

De lage zalmprijs heeft de winst van viskweek en veevoederbedrijf Nutreco doen kelderen in de eerste zes maanden van 2002. Het bedrijf verwacht dat de zalmprijs in de tweede helft van 2002 weer zal stijgen, maar desondanks zal de jaarwinst lager zal zijn dan in 2001.

De nettowinst van 's werelds grootste zalmkweker kromp met maar liefst 86 procent tot 4,7 miljoen euro. Nutreco had in mei al gewaarschuwd dat er slechts een kleine nettowinst zou worden geboekt in de eerste helft van het jaar.

De zalmprijs ligt al tijden onder druk door een te groot aanbod. Nutreco verwacht dat deze prijzen in de tweede helft van het jaar sterk zullen stijgen, maar wanneer de zalm duurder zal worden is onzeker. ,,Of het in augustus zal gebeuren, of aan het eind van het jaar is moeilijk te voorspellen'', zei topman W. Dekker tijdens een persconferentie. De zalmprijs lag in de eerste helft van 2002 gemiddeld lager dan in dezelfde periode in 2001 en de stijging die tot mei werd gesignaleerd kon in juni en juli niet worden voortgezet. Nutreco verwacht desondanks dat er in de tweede helft van 2002 een hogere winst zal worden geboekt. Deze stijging zal echter niet voldoende zijn om het lagere resultaat van de eerste helft te compenseren en het resultaat over heel 2002 zal dalen. Vorig jaar boekte het bedrijf, dat 13.000 werknemers heeft, nog winst van 91,6 miljoen euro.

Door de zalmprijs, en een mindere prestatie van de visvoeroperaties, boekte de divisie Aquaculture een bedrijfswinst van slechts 3,2 miljoen euro, een daling van 89 procent. De divisie Agriculture zag de bedrijfswinst dalen met 17 procent tot 38,6 miljoen euro. De daling werd veroorzaakt door minder goede prijzen voor kip en kipprodukten. Vorig jaar stegen deze enorm omdat consumenten toen veel meer kip aten, vooral door de ziektes BSE en mond- en klauwzeer die andere vleessoorten minder populair maakten. De omzet van Nutreco steeg met 2 procent naar 1,83 miljard, vooral dankzij overnames uit 2001.

Om het Damrak werd het aandeel Nutreco gedumpt door teleurgestelde beleggers. Vanmorgen noteerde het 23,70 euro, een verlies van ruim 10 procent.