Whitney Museum ontvangt grote kunstcollectie

Het Whitney Museum in New York heeft een verzameling naoorlogse kunstwerken ter waarde van 200 miljoen euro ontvangen. Een aantal trustees, Vrienden van het museum, heeft 86 kunstwerken, o.a. van Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Elsworth Kelly, Barnett Newman, Mark Rothko, Cy Twombly en Jackson Pollock gedoneerd. Van de schenking zijn vijftien werken, met name uit de periode 1950-1970, afkomstig uit de privé-collecties van tien trustees. De overige schilderijen, sculpturen en etsen zijn in drie jaar tijd verzameld bij galeries en veilinghuizen. Het Whitney, vooral bekend dankzij de collectie abstract expressionisme en Pop Art, heeft altijd in de schaduw gestaan van het Museum of Modern Art en het Guggenheim. Volgens de directeur van het Whitney Museum, geciteerd in The New York Times, gaat het om de grootste donatie van naoorlogse Amerikaanse kunst aan een museum. De aanwinsten zijn van 24 oktober tot 26 januari te zien in het Whitney Museum.