Verbruggen weg bij dopingbureau

Hein Verbruggen heeft besloten zijn bestuursfunctie in het in wereldantidopingbureau (WADA) neer te leggen. De Nederlandse sportbestuurder kan zich niet vinden in de handelwijze van het bureau.

Verbruggen, voorzitter van de Internationale Wielren Unie (UCI), uitte onlangs grote kritiek op het WADA. Aanleiding was een verschil van inzicht over de dopingkwestie van Igor Gonzalez de Galdeano op het moment dat die de gele trui droeg in de voorbije Ronde van Frankrijk. Volgens directeur Dick Pound van het WADA, tevens vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), en de Franse directeur van de Europese vestiging van WADA, dokter Garnier, was de Spanjaard positief.

Beiden deden die uitspraak op basis van krantenberichten dat bij de toenmalige klassementsleider een hoge waarde van het verboden salbutamol was gevonden. De Spaanse renner trof geen blaam, want hij beschikte over een medisch attest om een anti-astmamiddel te gebruiken dat salbutamol bevat.

,,Pound en Garnier hebben een renner positief verklaard op basis van krantenberichten'', zei Verbruggen. ,,Dat is een handelwijze die niet door de beugel kan, zelfs onverantwoordelijk is. Zoiets hoort niet bij een instantie als het WADA. Pound denkt misschien dat hij zijn ambt moet uitoefenen als een sheriff in het Wilde Westen.'' Met name de Franse sportkrant l'Équipe pakte tijdens de Tour de France flink uit met het zogenaamde dopinggeval-Gonzalez de Galdeano.

Het WADA werd eind 1999 door het IOC opgericht en zetelt in Lausanne, de Zwitserse stad aan het Meer van Genève die tevens de woonplaats is van Verbruggen. Tot de taken van het bureau behoren onder meer het coördineren van wereldwijde out-of-competitioncontroles en het onderzoeken van mogelijkheden om dopinggebruik bij sporters nog beter te kunnen ontdekken.

Verbruggen gaf tijdens zijn bezoek aan de Ronde van Frankrijk al aan dat hij in elk geval een van zijn functies zal neerleggen. De Nederlander is qualitate qua als UCI-voorzitter lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en leidt tevens de coördinatiecommissie voor de Olympische Spelen van Peking 2008. Hij bekleedt ook nog hoge functies in de associatie van olympische zomersportbonden en bij ASOIF, de associatie van alle internationale sportbonden. Over zijn toekomst als voorzitter van de Internationale Wielren Unie geeft Verbruggen aan het einde van het jaar uitsluitsel. Hij heeft het bestuur van de UCI al eens laten weten niet langer te willen aanblijven dan tot het einde van zijn mandaat in 2005.