Veel schade na windstoten en stortregens

Aanhoudend noodweer met windstoten en veel neerslag heeft gisteren en vandaag voor veel overlast gezorgd. Volgens het weerbureau HWS is er op enkele plaatsen in Nederland nu al meer regen gevallen dan normaal in de hele maand augustus valt.

Vooral het zuidwesten van het land had te lijden van het slechte weer, maar ook Hilversum werd getroffen door een wolkbreuk. Hier overstroomden volgens de politie vrijwel alle straten. In Roosendaal viel gisteravond in korte tijd 97 millimeter regen. Het water kwam er met zoveel geweld naar beneden dat enkele dakspanten van sport- en evenementencentrum Leysdream het begaven. Hierdoor kwam zo'n duizend vierkante meter dak naar beneden. Er waren op dat moment zo'n dertig mensen in het pand aanwezig. Niemand raakte gewond.

Ook het treinverkeer in Brabant ondervond gisteren hinder van het onstuimige weer. Door blikseminslag ontstond een stroomstoring in de sein- en wisselbesturing in Oudenbosch. Tussen Zevenbergen en Roosendaal reden ruim drie uur geen treinen maar bussen.

Het zwaartepunt van de buien lag vanochtend in Zeeland en Zuid-Holland. Op de A20 bij Rotterdam ontstonden enkele files omdat automobilisten door de regenval langzaam reden. De Rotterdamse brandweer was vanochtend nog druk bezig met het leegpompen van kelders, kassen en bedrijven. Er kwamen daar 150 meldingen van wateroverlast.

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft uit voorzorg alle gemalen in werking gesteld en op sommige plaatsen zijn noodpompen geplaatst. In Friesland is het Hooglandgemaal in werking gesteld.

De gemeente Roosendaal maakte vandaag bekend dat er een onderzoek komt naar de constructie van het sport- en evenementencentrum waarvan het dak deels instortte. Dat niemand van de aanwezigen gewond raakte, mag volgens J. van Essen – die vanochtend bij de puinhopen stond te kijken – ,,een klein wonder'' heten. ,,Een kennisje van mij was er op het moment van het ongeluk, tegen zessen, bezig met fitness'', zegt Van Essen. ,,Ze zag eerst wat water via de muren naar binnen komen, toen een hele sloot. Het dak begaf het en er volgde een enorme klap. Gelukkig was zij op tijd buiten.''

De Nederlandse alarmcentrales zetten vandaag twee bussen in om toeristen vanuit Italië terug te brengen naar Nederland. Het gaat om 130 toeristen die naar huis willen. Zij stonden op campings aan het Gardameer en werden daar zondag getroffen door een windhoos en hagelbuien. De centrales kregen 800 schademeldingen.