Thorpe: levenslang bij doping

Zwemmer Ian Thorpe, die tijdens de dit weekeinde beëindigde Commonwealth Games zes gouden medailles won, pleit voor een levenslange schorsing van sporters die worden betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Volgens de Australiër is de huidige maximale straf, een schorsing voor twee jaar, te laag om het zwemmen `schoon' te krijgen.

,,Ik vind dat een sporter die prestatiebevorderende middelen gebruikt voor het leven moet worden geschorst'', aldus Thorpe na afloop van de Gemenebest Spelen.

De Australiër heeft de aanpak van het dopingprobleem binnen het zwemmen al vaker bekritiseerd. Zo noemde hij het al eerder `onbegrijpelijk' dat de wereldbond FINA weigerde bloedcontroles te houden bij de laatste wereldtitelstrijd in Japan.

,,Het is zaak dat de sport zijn geloofwaardigheid behoudt.'' ,,Als we zo doorgaan zullen we straks kinderen niet meer inspirireren om ook te gaan zwemmen. Jongens en meisjes krijgen dan niet langer de gelegenheid hun droom te verwezenlijken'', zo verwacht hij.

Thorpe wil wel een uitzondering maken voor sporters die buiten hun medeweten medicijnen krijgen voorgeschreven waarin verboden producten zitten.

Thorpe: ,,Er zijn omstandigheden waarbij een sporter iets gebruikt, omdat hij denkt er snel beter van te worden en niet weet dat daar consequenties aan verbonden zijn.''