Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer aandacht voor het Pim Fortuyn-effect in de persoonlijke beveiligingsbranche. De vraag naar lijfwachten neemt nog toe. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor het erfgoed van de in 1999 overleden tuinarchitecte Mien Ruys. In Dedemsvaart zijn onlangs 25 tuinen waaronder een bloemenborder, watertuin, daktuin, kruidentuin en een proeftuin voor publiek geopend. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Precious cargo. In 1975 gaf de Amerikaanse president Ford opdracht meer dan 2.000 baby's en kinderen van Amerikaanse soldaten uit Vietnam op te halen om deze in Amerika te adopteren en een opleiding te laten volgen. Twee jaar geleden ging een kleine groep `baby's' terug naar Vietnam om hun geboortegrond te leren kennen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Andere tijden. Herhaling van de uitzending uit februari van het portret van politiek adviseur van de christen-democratische partijen Ben Korsten die in de jaren verslaafd was aan drugs. Ned.3, 20.28-20.58u.

Leven met de vijand. Vierde deel van een serie waarin personen met tegengestelde visies enkele dagen met elkaar doorbrengen. Vanavond een carrière-gericht gezin versus een gezin dat de kinderen geheel centraal stelt. Afl.: Kind en kantoor. Ned.3, 20.58-21.28u.

Het andere gezicht. Reportage over een mislukt samenwerkingsproject in Jakarta om de allerarmsten te helpen. Jakarta moet mee in de vaart der volkeren, maar de allerarmsten passen niet in het beeld van de vooruitgang. Daarom heeft de gouverneur van Jakarta besloten de woon- en werkplaatsen van de armen te laten vernietigen. Ned.1, 22.15-22.40u.

Lebende Bomben. Over de vraag of zelfmoordaanslagen de nieuwe wapens van de armen zijn. Mannen en vrouwen uit o.a. Iran, Libanon, Sri Lanka en Israël vertellen waarom zij bereid zijn hun leven voor een politieke of religieuze zaak te offeren. ARD, 24.00-0.45u.

SPORT

Zomerkoppen. De Jamaicaanse Ben Johnson ging op zijn 15de naar Canada om de economische crisis in zijn land te ontvluchten. Afl.: Ben Johnson, de loopmachine die stilviel. VRT, 21.40-22.25u.

MUZIEK

Götterdämmerung. Voorspel en eerste akte van opera van Richard Wagner zoals die van 1994 tot 1994 in Bayreuth werd uitgevoerd. Tweede en derde akte volgen morgen en overmorgen. Met Deborah Polaski als Brünhilde en Wolfgang Schmidt als Siegfried. ZDF, 0.00-2.15u.

AMUSEMENT

21 jaar Tros tv-show. In deze aflevering aandacht voor de gasten in de allereerste uitzendingen ex-tennisser Bj⊘rn B⊘rg, zanger David Alexander Winter en schrijver Roald Dahl. Ned.2, 21.02-22.00u.

FILM

. Criss Cross (Chris Menges, 1993, VS). Op de rand van de sentimentaliteit balancerend verhaaltje over 12-jarige jongen die anno 1969 zijn slovende, alleenstaande moeder Goldie Hawn financieel een handje tracht te helpen. Film overtuigt als sfeerbeeld van het eind van de jaren zestig, de Vietnam-kater en de schijnvrijheid van volwassenen in het post-hippietijdperk, die niet zelden ten koste ging van de opvoeding van hun kinderen. RTL4, 20.30-22.20u., met reclame.

True Crime (Clint Eastwood, 1999, VS). Eastwood regisseerde stervehikel voor zichzelf. Als drankzuchtige én overspelige journalist probeert hij op het nippertje helpende hand te bieden aan onschuldig ter dood veroordeelde Isaiah Washington. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Becket on film: What where? (Damien O'Donnell, 1983, GB.) Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.23-23.40u.

Senseless (Penelope Spheeris, 1998, VS). Komedie over de bijwerkingen die werkstudent Marlon Wayans vertoont als proefpersoon voor een zintuigen-stimulerend middel. BBC1, 0.15-1.50u.

RADIO

Radio urbania. Gesprek met Freek van Leeuwen, bewonderaar van de overleden schrijver Godfried Bomans. 747AM, 18.30-19.00u.

Zomeravondconcert. Het Collegium Vocale Gent & La Stagione Frankfurt speelt in het Händel Festival Esther en masque in zes scènes. Radio 4, 20.02-22.22.20u.

De avonden. Na elven o.m. een gesprek met de filosoof Hans Achterhuis over zijn essay Politiek van goede bedoelingen. 747AM, 22.02-24.00u.