Studentenverzet in Indonesië

Duizenden studenten hebben het Indonesische parlement in Jakarta omsingeld en belegerd uit protest tegen de beslissing van enkele parlementariërs belangrijke constitutionele veranderingen, waaronder de directe verkiezing van de president, te boycotten.

De studenten maken deel uit van een groep van vijfduizend demonstranten die zich rond het parlementsgebouw hebben verzameld waar het Volkscongres zich de afgelopen dagen heeft gebogen over een nieuwe Grondwet. De studentenmassa, kleiner dan de voorgaande jaren, is bezorgd dat conservatieve parlementariërs het door president Megawati Soekarnoputri ingeluide democratiseringsproces verkwanselen.

Hoewel er ook veel kritiek bestaat op Megawati, vooral door de aanhoudende corruptie, de verloedering van het rechtssysteem en haar vermeende onbetrokkenheid, hebben de studenten ook lof voor het hervormingsproces.

Tientallen studenten wisten door een kordon van politieagenten te breken. Parlementariërs probeerden de studenten te bedaren en er vielen anders dan in voorgaand jaren geen slachtoffers.

Kleinere facties binnen het Volkscongres proberen de Grondwetswijziging betreffende de directe verkiezing van de president en vice-president te voorkomen. Tot nu toe wordt de president via een indirecte stemming aangewezen door het congres.

In 2004 krijgt Indonesië een nieuwe grondwet. De huidige dateert van 1945. De vernieuwing moet een jaarlijks terugkerend ritueel van aanpassingen van de Grondwet voorkomen.

Het Volkscongres, dat tot zaterdag bijeen is, moet tevens beslissen over de vraag of de islamitische wetgeving moet worden opgenomen in de Grondwet.

RECHTERS: pagina 4