Sportheld of volksleider?

De straten in onze nieuwbouwwijk zijn genoemd naar vrijheidsstrijders. Dit levert een bonte verzameling exotisch klinkende namen op: Raden Adjeng Kartini, Tomas Mazaryk, Che Guevara.

Ongetwijfeld allemaal moedige mannen en vrouwen die het verdiend hebben dat er in Utrecht een straat naar hen vernoemd werd.

Maar in het dagelijkse leven blijken deze namen vaak regelrechte tongbrekers te zijn voor bezoekers en leveranciers.

Zo ben ik eens aangesproken door een parketlegger in een bestelwagentje die mij een briefje toonde waarop stond dat hij in de Stiefo Biekostraat moest zijn. Een jongeman was ooit de wanhoop nabij want hij kon de Ben van Goerioenstraat maar niet vinden.

Vanochtend werd mij weer eens pijnlijk duidelijk dat artiesten en sportlieden voor de moderne mens vaak groter helden zijn dan vrijheidsstrijders die het hoogste offer gebracht hebben dat een sterveling kan brengen.

Ik was bezig de voorruit van mijn auto schoon te maken, toen een heer in een grote Volvo naast mij stopte. Hij liet zijn zijraam naar beneden zoemen en wenste mij een goede morgen.

De vraag die hij vervolgens stelde, deed mijn ochtendhumeur smelten als sneeuw voor de zon. `Zeg meneer, ik ben op zoek naar de aartsbisschop Romariostraat.

    • René Guljé