Schrijver Franco Lucentini dood

De Italiaanse schrijver Franco Lucentini (1920), bekend van zijn avant-gardistische fictie en pakkende mysteries, is gisteren na een val van de trap overleden. Lucentini kreeg samen met Carlo Fruttero in 1992 internationale bekendheid met de misdaadroman The D. Case, gebaseerd op Charles Dickens' onafgemaakte klassieker The mystery of Edwin Drood. Van het crime-duo verschenen romans als La Donna della Domenica. Lucentini was tijdens WOII betrokken bij antifascistische activiteiten en zat daarvoor enkele tijd gevangen. Na de oorlog werkte hij als vertaler en werd hij beïnvloed door de Italiaanse neorealistische beweging. In 2000 ontving Lucentini de Campiello prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn dood doet denken aan die van de schrijver Primo Levi in 1987. Die overleed eveneens door een val van de trap in zijn Turijnse appartement, en is eveneens onderwerp van speculaties over zelfmoord.